De verschillende cursussen

VOL VERTROUWEN JE BEVALLING TEGEMOET GAAN


We wensen natuurlijk iedere zwangere een positief gevoel over haar bevalling. Daarom zijn de Bevalwijzer cursussen dan ook gericht op informatie en inzicht, gegeven in een ontspannen setting. Het zogenoemde puffen heb je zo geleerd; het is juist de informatie over de bevalling & het inzicht in jezelf die de kans op een tegenvallende ervaring kunnen verkleinen én je mentale (veer)kracht tijdens je bevalling kunnen vergroten.

 

 

 

“We vonden het allebei een leerzame en gezellige dag. Alles kwam goed aan bod en was lekker pragmatisch! Ruimte om te lachen, maar ook om te zeggen wat je voelt/vindt ten opzichte van verschillende zaken. De trainer voelde heel goed aan waar de groep behoefte aan had.”

Anne & Rob

Waarom deze cursussen?

INHOUD EN PRAKTISCHE INFORMATIE

Ondanks dat een bevalling niet te voorspellen valt, zijn er een heleboel zaken die wel degelijk goed uitgelegd en voorbereid kunnen worden. Veel zwangeren hebben daar dan ook behoefte aan. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken, dat als je goed geïnformeerd bent en realistische verwachtingen over de bevalling hebt, de kans groter is dat je met een goed gevoel terug kijkt op je bevalling. 

Maar hoe bereid je je dan voor? De meeste zwangerschapscursussen gaan alleen over het lichamelijke aspect van de bevalling (adem- en perstechnieken) en niet zo zeer over het mentale aspect (wat zijn je verwachtingen, zijn deze reeël, hoe ga je om met pijn en hoe kun je jezelf of je partner motiveren?). Bij de zwangerschapscurssen van Bevalwijzer gaan we dus niet alleen in op het lichamelijke aspect, maar ook op het mentale en praktische stuk van de bevalling.

 

Inhoud van de cursussen

Je krijgt informatie over het verloop van de bevalling, de pijn, de manieren om daarmee te dealen inclusief de (medicamenteuze) pijnbestrijding. Ook zullen we het hebben over de gang van zaken in een ziekenhuis, de eventuele medische toeters en bellen. Al met al informatie gebaseerd op kennis en talloze ervaringen die de verloskundigen als geen ander hebben. En waarvan wij als Bevalwijzer team vinden dat een zwangere en haar partner die ook zou moeten hebben. Daarnaast leren we je ook de adem-, ontspannings- en perstechnieken. Al met al: het complete plaatje van A tot Z!

Dit allen in wekelijkse sessies óf alles in één keer: in een groep of alleen samen met je partner. Bereid je voor op de manier die jullie zelf prettig zouden vinden! Een zwangere die goed geïnformeerd is over wat er komen gaat (een reëele verwachtingen heeft), voelt zich mentaal sterker en dat geeft zelfvertrouwen. Dit is een goede start en zou eigenlijk de basis moeten zijn voor een goede bevalling!

Also English Birth Classes! Click here to go to the English website.

 

 

 

“Goede cursus van begin tot eind! Heel nuttig om zowel fysiologische details als gedragsmatige mogelijkheden (en veel meer) voorbij te zien komen. Grote aanrader voor partners die (zoals ik) snel up-to-date willen komen!”

 

Machiel

9

Knowledge is power!

Bij veel zwangerschapscursussen ligt de nadruk op het lichamelijke aspect van de bevalling (adem- en perstechnieken, houdingen) en niet of minder op het mentale aspect. Dat lijkt dus een gemiste kans, want wat zijn en/of waren je verwachtingen, hoe ga je met pijn om en hoe kun je jezelf of je partner blijven motiveren? Hoe realistischer je verwachting over de bevalling is, hoe groter de kans is dat je er achteraf met een goed gevoel op terug zal kijken. De sleutel ligt dus bij de informatie: informatie kan je kennis en het inzicht vergroten en daardoor realistische verwachtingen scheppen. Met de juiste en reëele verwachtingen, kom je voor minder verassingen te staan en dit vergroot het gevoel van controle over de bevalling én over jezelf.

Onze zwangerschapscursussen zijn gericht op informatie en inzicht, gegeven in een ontspannen setting. Het zogenoemde ‘puffen’ heb je zo geleerd.

 • Door de Bevalwijzer cursus voel ik mij nu zelfverzekerd en ontspannen 100% 100%
 • Mede door het volgen van een Bevalwijzer cursus, kijk ik goed terug op de bevalling 100% 100%
 • Als partner wist ik goed hoe ik haar kon/moest ondersteunen 100% 100%

Gemiddeld cursuscijfer

Online Bevalwijzer Cursus

IN ZO’N 10 UUR KLAARGESTOOMD OP JE BEVALLING

Deze online zwangerschapscursus geeft je de mogelijkheid om in eigen tijd, vanuit je eigen huis van A tot Z voorbereid te worden op je bevalling. Het enige dat je nodig hebt is een internet verbinding. De cursus is te volgen via een mobiele telefoon, ipad en/of computer. We zullen de bevalling stap voor stap bespreken met daarnaast veel praktische tools, inclusief ontspannen en de ademhaling.  Deze informatie geeft je een goed inzicht in wat je te wachten staat. Daarmee geeft het je rust en vertrouwen en dat is een goed begin van je bevalling!

Vanuit de aanvullende verzekering wordt de cursus veelal (deels) door je verzekeraar vergoed. Er is tijdens de cursus mogelijkheid om vragen in te sturen. 

Ook beschikbaar in een Engelse variant: https://bevalwijzer.thinkific.com/courses/bevalwijzer-english-online-course-preparing-for-childbirth welke je in 6 uur voorbereid op het gehele proces.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • In ongeveer 10 uur voorbereid op je bevalling, deze tijd is zelf in te delen.
 • Geschikt voor iedere zwangere! Of je nu onder zorg bent van een verloskundigenpraktijk of een ziekenhuis en of het nu je eerste of volgende kindje is.
 • De geboortepartners worden mee genomen als rode draad in de cursus.
 • Start wanneer jij dat wilt. Ons advies is tussen de 28 en 33 weken
 • Inclusief hand-out met alle na te lezen informatie
 • Toegang behoud je tot 6 maanden na aanschaf van de cursus

€139,00

inclusief BTW

Cursus in 1 dag

SAMEN MET JE (GEBOORTE)PARTNER IN 1 DAG VOORBEREID

Deze zwangerschapscursus geeft jullie alle info in slechts één dag, in het weekend. Daarmee dus heel praktisch en efficiënt. Alles wat jullie willen en moeten weten wordt in één keer chronologisch uitgelegd. Jullie weten na deze cursus allebei wat je kan verwachten tijdens de bevalling, wat je moet doen en wat juist niet en wat je als partner kunt doen om te ondersteunen.

De dag is erop gericht jullie volledig inzicht te geven in de bevalling: fysiek, mentaal en praktisch. Jullie krijgen uitleg over de organisatie van de bevalling (wie, wat en waar). Ook komen chronologisch de verschillende fasen van de bevalling aan bod. Jullie zullen heldere informatie over de ademhalingstechnieken en tools krijgen voor het omgaan met de pijn. Tevens alle voor- en nadelen van alle pijnstillingsopties en wat je kunt verwachten bij eventuele complicaties. Daarin worden de partners als rode draad meegenomen: hoe kun je tot steun zijn en wat je wel of beter niet kunt doen. We nemen echt alles door!

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Op zaterdag van 13.00 tot 17.30 uur
 • Ons advies is om de cursus tussen de 28 en 37e zwangerschapsweek te volgen
 • We bieden ruimte voor al jullie vragen.
 • Iedereen is welkom! Het maakt niet uit of je onder controle bent bij een verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis.
 • Inclusief hand-out met alle na te lezen informatie, drankjes, koek en lekkers.

€179 / stel

inclusief BTW

Cursus in 2 avonden

SAMEN MET JE (GEBOORTE)PARTNER IN 2 AVONDEN VOORBEREID

Deze zwangerschapscursus geeft jullie alle informatie verdeeld over 2 doordeweekse avonden. Alles wat jullie willen en moeten weten wordt verspreid over deze twee avonden en wordt chronologisch uitgelegd. We bereiden jullie van A tot Z voor op de bevalling en nemen hierin de geboortepartners als rode draad mee: wat je moet doen en wat juist niet?

De avonden zijn erop gericht jullie volledig inzicht te geven in de bevalling: fysiek, mentaal en praktisch. Tijdens de eerste sessie krijgen uitleg over de fasen van de bevalling, de start & opbouw en de organisatie van zorg (wie, wat en waar). Tijdens de tweede sessie gaan we in op baringspijn zelf: wat is het en hoe ga je ermee om? We hebben het over de verschillende hormonen en jullie krijgen alle tips rondom de verschillende ademhalings- en massagetechnieken. 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Op twee doordeweekse avonden van 19.00 tot ±21.30 uur in Amsterdam, Castricum of Leiden
 • Ons advies is om de cursus tussen de 28 en 37e zwangerschapsweek te volgen
 • We bieden ruimte voor al jullie vragen.
 • Iedereen is welkom! Het maakt niet uit of je onder controle bent bij een verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis.
 • Inclusief hand-out met alle na te lezen informatie, drankjes, koek en lekkers.

€209 / stel

inclusief BTW

Complete Cursus

IN 6 SESSIES KLAARGESTOOMD

Deze zwangerschapscursus biedt je in 6 sessies het totaalplaatje: informatie over de laatste weken van je zwangerschap tot en met alleen thuis zijn met je kersverse kindje. En daar bovenop de basistechnieken van een goede ademhaling en ontspanning. Ontspanning geeft je energie en bewustzijn. Informatie geeft je een goed inzicht in wat je te wachten staat. Daarmee geeft het je ook rust en vertrouwen en dat is een goed begin van je bevalling!

In een groep met andere zwangeren die allen zo rond dezelfde periode uitgerekend zijn, komen alle belangrijke onderwepen chronologisch aan bod. De cursus is vooral gericht op begrip: als je meer ‘snapt’ van alles wat er tijdens de bevalling kan gebeuren (en waarom!), zal je tijdens de bevalling ook veel rustiger zijn.

Sessie 1: (ab)Normale klachten in het laatste trimester, tips voor houding en beweging en de organisatie van het verloskundig systeem.
Sessie 2: Fasen, start, duur en locatie van de bevalling, ontsluiting en persen: hoe zit het en hoe doe je het?
Sessie 3: Alle tools voor het omgaan met pijn; ademhalingstechnieken en pijnstillingsopties.
Sessie 4: (geboorte)partnersessie! Verloop van de bevalling: wat kan en moet je partner doen?
Sessie 5: Borst versus flesvoeding, de eerste week met je kindje en je eigen herstel
Sessie 6: Als iedereen bevallen is: hoe heb je de bevalling ervaren en waar loop je nu tegen aan? Tips en tricks als kersverse moeder.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • In totaal 6 sessies inclusief een partnersessie en een sessie met alle kindjes
 • Op een doordeweekse avond van 19.00 tot 21.00 (soms iets uitloop)
 • Start wanneer jij dat wilt. Ons advies is tussen de 26 en 33 weken
 • Iedereen is welkom! Of het nu je eerste of volgende bevalling is en of je onder controle bent in het ziekenhuis of bij een verloskundigenpraktijk
 • Inclusief hand-out met alle na te lezen informatie en allerlei oefeningen

€309

inclusief BTW

Baby Basics

DE BESTE VOORBEREIDING OP DE KRAAMPERIODE

En dan is de bevalling voorbij, de spanning over en zijn jullie kersverse ouders van jullie kindje. Maar wat nu? De kraamtijd is vaak een onderbelichte periode, omdat de bevalling zo’n groot gedeelte van alle aandacht in je zwangerschap opslokt. Maar hier geldt hetzelfde als voor de bevalling: als je je er goed van tevoren over informeert, heb je realistische verwachtingen en minder kans op teleurstellingen. Plus: je hebt kennis en kunt dus ook je éigen mening vormen. Belangrijk, want je krijgt een heleboel verschillend advies en goede raad… 

In een ochtend (vóór je bevalling) komen alle onderwerpen ter sprake voor een veilige en ontspannen start. Niet alleen alles over borstvoeding, maar álle belangrijke ‘kraamzaken’. Wat moeten jullie doen als je thuis bent na de bevalling, met jullie baby, maar (nog) zonder kraamhulp? Hoe verloopt de borstvoeding, wat is een goed aanlegtechniek, hoe weet je wanneer je baby wil drinken en of hij/zij genoeg drinkt? Hoe laat je je baby veilig slapen, en wat doe je met je baby als ‘ie huilt!? Wat is normaal en wat niet?  En.. niet onbelangrijk: hoe zorg je goed voor jezelf? Wat als die roze wolk helemaal niet zo roze voelt, hoe verloopt jout eigen herstel en hoe houdt je je relatie gezond? 

Ook in een online variant beschikbaar waarbij we je in 4 uur volledig voorbereiden op je kraamtijd en het geven van borstvoeding. Tevens ook zonder de informatie rondom de borstvoeding te boeken. Zie https://bevalwijzer.thinkific.com voor meer informatie.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Op een ochtend van 09.30 tot 12.00 of 10.00-12.30 uur in Amsterdam
 • Ook een online variant beschikbaar
 • Ook de partners zijn welkom
 • De ideale aanvulling op een Bevalwijzer cursus, maar ook op andere zwangerschapscursussen
 • Ergens tijdens je verlof
 • Inclusief digitaal naslagwerk met alle na te lezen informatie
 • Al-bevallen-geld-terug garantie*

€99 / stel

inclusief BTW

In combinatie met de Cursus in 1 dag of de Cursus in 2 avonden ontvang je €10 korting.

Opfris Cursus

EEN OPFRISSER VOOR EEN VOLGENDE BEVALLING

Zwanger van jullie tweede of volgende kindje en nog niet veel aandacht gehad om je ook op deze bevalling voor te bereiden? Deze opfrisser is bedoeld voor alle zwangeren en partners die het prettig vinden om ook bij een volgende bevalling een goed beeld te hebben van wat je te wachten staat. Rustig in een kleine groep nemen we alles nog eens door en kunnen jullie leren van jullie eigen én elkaars ervaringen.

In één avond komen alle onderwerpen nog eens aan bod, toegespitst op een volgende bevalling. Mét daarbij jullie eerdere bevalervaring(en): wat ging er toen goed, wat ging volgens jou/jullie minder goed, hoe ga je dat nu anders of juist hetzelfde aanpakken? Welke verwachtingen kun je nu hebben ten aanzien van je bevalling; waar heb je nu meer of juist minder kans op dan bij je eerste bevalling. Daarnaast trekken we lessen uit al jullie eerdere bevallingen.

Als je je wel wilt voorbereiden op een volgende bevalling, maar dat liever niet in een groep doet; dan is een Privé Sessie beter voor jullie. Dan komen we bij jullie thuis en zetten we daar samen alle tips en need-to-knows op een rij. Lees hier meer over op de pagina Privé Sessie’

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Op een doordeweekse avond van 19.00 tot 21.30 uur in Amsterdam
 • Maximaal 6 stellen: we bieden daarmee de ruimte voor al jullie vragen en eerdere ervaringen
 • Voor zwangeren plús hun partners. Je bent natuurlijk ook alleen welkom!
 • Voor iedereen die al eens eerder bevallen is. Het maakt daarbij niet uit of dit je tweede of volgende kindje is.
 • Kom wanneer het jullie uitkomt. Ons advies is ergens tussen de 28 en 37 weken
 • Inclusief hand-out met alle na te lezen informatie, een drankje en wat lekkers

€139/stel

inclusief BTW

Een Bevalwijzer cursus of sessie cadeau doen

Hoe leuk is het om je lieve zwangere vriendin/collega/dochter een sessie cadeau te geven? Een speciaal en vooral heel nuttig cadeau.

Ook voor cadeaubonnen ben je bij ons aan het juiste adres! Het kan een bon zijn voor een cursus of een sessie, maar ook een bijdrage aan een cursus of sessie. Stuur ons een mailtje en wij maken er een leuk pakketje van!
 

Amsterdam - Arnhem - Castricum
Haarlem -
 Leiden 

Zwangerschapscursussen
gegeven door verloskundigen

Bevallen vanuit wijsheid en met vertrouwen in je lijf, het proces, je baby, je geboortepartner en je geboorteteam.