Wat moet er in de ‘vluchtkoffer’?

Of je nu in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen: het is altijd handig om een ‘vluchttas’ of ‘vluchtkoffer’ klaar te hebben staan. Het woord ‘vluchttas’ klinkt altijd een beetje spannend. Alsof er altijd heel veel haast bij geboden is, alsof we gaan vluchten voor iets. Gelukkig is dat meestal niet het geval en hebben we rustig de tijd om deze “vluchtkoffer” in de auto te leggen en naar het ziekenhuis te gaan. Daarom noemen wij het vaak gewoon ‘de ziekenhuis tas’ (of koffer). Maar wat stop je eigenlijk in zo’n tas of koffer? Wat zijn items die prettig zijn om bij je te hebben en hoe kun je ervoor zorgen dat echt alles mee gaat?

Onderaan deze blog is nog een samenvattende checklist te vinden. Bewaar deze checklist en werk het lijstje nog even voor jullie zelf af.

Algemene tips

Als geboortepartner ben jij die dag/nacht ‘chef praktische zaken’. Jij zorgt ervoor dat alles mee gaat. Neem die taak dan ook heel serieus tijdens de bevalling. Daarom een aantal tips voor jullie en om samen te doen.

 • Pak de ziekenhuistas of koffer samen in en plak er een post-it op: Dit zodat jullie allebei weten wat erin zit. Daarnaast is het handig om een post-it op de koffer of tas te plakken met daarop alle belangrijke items geschreven waarvan de kans bestaat dat ze er weer uitgehaald zijn. Denk hierbij aan opladers, de geboortewensen, een TENS apparaat, ID, etc. Hierdoor kun je als geboortepartner zelfstandig en in alle rust even nalopen of echt alles er nog in zit.
 • Gebruik een koffer in plaats van een tas: Het handigste hierin is een koffertje op vier wieltjes. Veel vrouwen willen lopen richting de verloskamers, maar het kan ook heel goed zo zijn dat dit bij jullie niet het geval is. Dat ze graag in een rolstoel wilt zitten. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een rolstoel moet duwen, een kleine handtas vast moet houden samen met eventueel de maxi-cosi én daarnaast een ziekenhuis tas mee moet sjouwen richting de verloskamer, dat dit knap lastig kan zijn. Een rolkoffertje neem je dan veel gemakkelijker mee.
 • Laat de maxi-cosi nog even in de auto: Waarschijnlijk zie je bovenstaand scenario al helemaal voor je. Als een pakezel richting de verloskamers. Wanneer jullie met een eigen auto richting het ziekenhuis zijn gekomen, kunnen jullie de maxi-cosi gewoon nog in de auto laten staan. Deze is pas nodig wanneer jullie naar huis gaan. Scheelt gesjouw én hij staat nergens in de weg.
 • Zorg voor muntjes voor een rolstoel: Het kan dus zo zijn dat je vrouw/vriendin/zus graag in een rolstoel wilt zitten. In sommige ziekenhuizen kun je deze rolstoelen gewoon pakken, maar bij andere ziekenhuizen heb je daar een muntje voor nodig. En weet: ieder ziekenhuis is daarin weer anders. Heel handig… not! De ene rolstoelen hebben een €0,50 muntje nodig en andere ziekenhuizen een €1,00 of €2,00 munt. Zorg er dus voor dat alle drie de muntjes in de auto liggen (en dat je ook weet WAAR ze liggen).
 • Oefen voorafgaande aan de bevalling al met de maxi-cosi. We zien het regelmatig voorbij komen: ouders die na de bevalling nog aan het klooien zijn bij de auto. Want: “HOE moet dat rotding erin?!” “Ik krijg hem niet goed vast”. Het is echter wel heel belangrijk dat jullie veilig naar huis rijden. Dat betekent dus: allemaal in de gordel en je baby vast in de maxi-cosi. Er zijn ouders die denken: ach, is een ritje van niets. Het is om de hoek. Maar weet: je kunt zelf nog zo voorzichtig rijden, maar je bent en blijft ook afhankelijk van andere weggebruikers. Zorg er daarom voor dat je al weet hoe de maxi-cosi in de auto bevestigd moet worden.

Voor zwangere/moeder

 • Kleding om in te bevallen: Denk aan een nachthemdje of een blousejurk. Kies voor kleding waarin jij je prettig voelt, comfortabel zit en wat omhoog of open kan om jouw kindje huid op huid te leggen. Zie ook de blog: https://www.bevalwijzer.nl/wat-moet-ik-aan-tijdens-mijn-bevalling/
 • Warme sokken: Het klinkt misschien gek, maar veel dames hebben ijskoude voeten tijdens de bevalling. Warmte zorgt voor ontspanning en ontspanning is de sleutel van heel de bevalling. Zorg er dus voor dat je een lekker paar warme sokken bij je hebt.
 • Setje kleding voor na de bevalling: Het is fijn om 1 of 2 setjes met fijne comfortabele kleding bij je te hebben om mee naar huis te kunnen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog een of meerdere dagen in het ziekenhuis verblijft. Zorg er dus voor dat je iets bij je hebt zodat je geboortepartner niet direct na je bevalling naar huis moet rijden voor een setje kleding. Daarin is het dus ook fijn om nog een losse pyjama extra mee te nemen voor het geval dat je nog een nachtje blijft.
 • Denk aan een extra (voedings) BH. Geef je borstvoeding dan is een voedings BH prettig. Wil je juist geen borstvoeding geven? Dan is een strakke sport BH het prettigst om er daarmee direct voor te zorgen dat je borsten niet gestimuleerd worden.
 • Een aantal grote onderbroeken of (heren) boxershorts: Netbroekjes en maandverband is in het ziekenhuis aanwezig, maar het kan fijn zijn om eigen ondergoed mee te nemen. En nee ladies: geen stringetjes! Dat maken wij als verloskundigen ook nog wel eens mee; een ziekenhuistas met daarin 3 kanten stringetjes. Totaal niet handig met die kraamverbanden… Een (heren) boxershort zit vaak erg prettig met de kraamverbanden. Je moet maar zo denken: je zit niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk op wolkjes tijdens je kraamtijd.
 • Slippers voor onder de douche en/of pantoffels: Het blijft een ziekenhuis met niet eigen bacteriën dus fijn om wel met pantoffels of slippers rond te lopen en te douchen.
 • Toiletspulletjes: Denk aan een tandenborstel, tandpasta, shampoo, deo, douchegel, haarborstel, elastiekjes, haarklemmetje.
 • Energie boostertjes voor tijdens de bevalling: Veel vrouwen hebben tijdens de bevalling geen trek. Het kan ook zo zijn dat je een beetje misselijk bent of moet braken. Dit hoort er gewoon bij. Wel kan het dan handig zijn, om je water af en toe te vervangen door een appelsapje of limonade. Dat hebben ze in het ziekenhuis natuurlijk ook. Maar ben je meer van de sportdrankjes of AA’tjes (grote suikerbommetjes): neem ze dan mee! Net als een pakje dextro. Dit kan tevens ook voor je geboortepartner erg nuttig zijn.
 • Lippenbalsem: Door de ademhalingstechnieken tijdens de bevalling ben je meer aan het zuchten en/of puffen. Het kan zijn dat je lippen daardoor erg droog worden. Neem daarom een fijne lippenbalsem mee.
 • Extra’s: Verder is het soms nog fijn om wat extra dingetjes mee te nemen van thuis. Spulletjes welke jou een fijn, comfortabel en ontspannen gevoel geven. Denk hierbij aan je eigen kussen, home spray, muziek of een lampje (wake up light of bijvoorbeeld een zoutlampje).  Ook kan het fijn zijn om je eigen badjas bij je te hebben.

  Voor je baby

  • Kledingsetjes: Neem 2 of 3 paar kledingsetjes voor je kindje mee. Een setje kleding bestaat uit een rompertje, een pakje / broekje met shirtje of vestje, een mutsje en sokjes. Maatje 50/56 is vaak prima.
  • Jasje en een dekentje: Wanneer jullie naar huis mogen is het raadzaam om je kindje een jasje aan te trekken (dikte is afhankelijk van het weer). Een kindje koelt snel af en veel baby’s vinden het de eerste dagen nog lastig om hun temperatuur goed op peil te houden. Zorg er daarom ook voor dat je een dekentje meeneemt.
  • Maxi-cosi: We willen natuurlijk dat jullie veilig thuis komen. Neem daarom een maxi-cosi mee zodat je je kindje veilig naar huis kunt vervoeren.

  Luiers (wegwerp), billendoekjes, hydrofiele doeken, handdoeken en eventueel kunstvoeding is in het ziekenhuis aanwezig.

  Voor je geboortepartner

  • Extra setje kleding: Het is prettig om ook als geboortepartner een extra setje kleding mee te nemen. Soms staan partners nét in de vuurlinie van vruchtwater en zijn ze zeiknat. Neem dus ook schone sokken mee, want soms blijft je shirt en broek gespaard maar zijn je sokken drijgnat. Daarnaast is het fijn om een shirt met korte mouwen mee te nemen. Dit omdat de verloskamers goed opgewarmd zijn. Ook voor jou geldt: neem comfortabele kleding/joggingbroek mee voor als jullie eventueel wat langer in het ziekenhuis blijven.
  • Tussendoortjes: Ook voor jou kan het een lang en pittig proces zijn. Het is daarom handig om wat koeken, snacks en drinken mee te nemen in de koffer. En nee: geen zak doritos nacho cheese opentrekken, want daar wordt je vrouw/zus/vriendin waarschijnlijk niet zo blij van. Voorkom hele geurige snacks! Neem bijvoorbeeld mueslirepen, snelle jelle’s, evergreens, appeltjes, crackers en dextro mee. Daarnaast is het fijn om wat suikerhoudende drankjes mee te nemen: AA’tje, colaatje, sportdrankjes, etc. Allemaal dingen die je makkelijk kunt opeten of opdrinken tijdens de bevalling. Dit zodat je ook goed voor jezelf zorgt, want: alleen maar door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook goed voor een ander zorgen!
  • Toiletspulletjes: Mochten jullie langer blijven, mogen jullie als geboortepartners vaak ook blijven slapen. Daarom is het prettig om een aantal toiletspulletjes bij je te hebben. Denk aan een tandenborstel, deo en eventueel een showergel.

  Grote broer / zus

  Is dit niet je eerste kindje, maar loopt er al een of lopen er al meerdere kindjes rond? Denk dan ook aan een ‘vluchtkoffertje’ voor hen! Dit zodat jullie niet nog halsoverkop spullen moeten pakken wanneer je kleine opgehaald wordt door  familie, vrienden of de buren bijvoorbeeld.

  Het is handig om ook voor hem/haar extra setjes kleding in te pakken, een pyjama, toiletspulletjes, eventueel haarelastiekjes, een (favoriet) knuffeltje, speen, de babyfoon en bijvoorbeeld wat lekkers waar hij/zij dol op is.

  Algemeen

  • Geboortewensen / geboorteplan
  • Zwangerschapskaart
  • Oplader telefoon en camera
  • Muntjes rolstoel
  • Identiteitsbewijs
  • Tablet/iPad
  • Portemonnee
  • Muziek boxje / oortjes
  • Wake up light / zoutlampje
  Vluchtkoffer checklist 1
  Vluchtkoffer checklist 2
  Vluchtkoffer checklist 3