VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je na het lezen van alle informatie op de website nog steeds een vraag? Kijk dan even tussen onderstaande veelgestelde vragen. Mocht het antwoord hier niet bij staan,  dan kun je ons natuurlijk altijd mailen. Of stel je vraag via de chat hieronder!

Worden de Bevalwijzer cursussen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Vanuit de aanvullende verzekering worden de Bevalwijzer cursussen/sessies veelal deels of geheel vergoed. Meestal is er vergoeding mogelijk tussen de €50-€250 per jaar! We ervaren eigenlijk geen problemen. Echter is iedere verzekeraar en polis anders. Voor vragen over vergoedingen van een/de cursus kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met je verzekeraar. Dit omdat zij de uiteindelijk beslissing maken.

Vaak staat er bij het vergoeding rijtje: een zwangerschapscursus gegeven door een verloskundige of verloskundigenpraktijk. Indien dit vermeld staat, horen zij de Bevalwijzer cursus / sessie te vergoeden. Alle Bevalwijzer cursussen en sessies (ook de online cursus) worden namelijk gegeven door geregistreerd verloskundigen. Daarmee zijn zij BIG geregistreerd en in het bezit van een AGB-code. Voor navraag bij je verzekeraar kun je onderstaande codes gebruiken.

 • Manon de Graaf, verloskundige
 • BIG: 29921768903
 • AGB Bevalwijzer: 08004561
 • AGB Persoonlijk: 08100600
 • BCE Lidnummer: 2020004 (zie hieronder)

Mochten zij hierna aangeven niet te vergoeden, probeer het dan op een later moment nog eens. Soms heb je de verkeerde persoon aan de telefoon :). Wat zij nodig hebben zijn bovenstaande AGB codes. Laat hen beide nummers controleren. 

Daarnaast is Bevalwijzer aangesloten bij de Nederlandse Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators (BCE). BCE staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding en voert een accreditatiebeleid voor haar leden, m.b.t. opleidingsachtergrond en verplichte bijscholingen. Leden werken vanuit een gedeelde visie gericht op het overdragen van positief-realistische informatie en vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces. Uit onderzoek blijkt dat deze insteek bijdraagt aan gunstige uitkomsten wat betreft fysieke én mentale gezondheid gedurende de zwangerschap, bevalling en de periode erna.

Bevalwijzer is niet aangesloten bij organisaties zoals Mom in Balance, Samen Bevallen, Zwanger en Fit of Hypnobirthing. Dit omdat dit niet aansluit bij onze visie en wij ander soort cursussen verzorgen. 

Het kan zo zijn dat de verzekeraar vraagt om een betaal- en/of deelnamebewijs. Dit kunnen we uiteraard voor je in orde maken.

Gaan de cursussen nog door in verband met het Coronavirus?

Voor het laatst geüpdate op 22-02-22

Is er een nieuwe persconferentie geweest en zijn er grote veranderingen? Dan zullen wij binnen enkele dagen ons beleid afstemmen op de adviezen en regels van de overheid. Nieuwe maatregelen zullen automatisch van toepassing zijn op onze cursussen. Wanneer je een cursus gepland hebt staan, zullen wij je dus binnen enkele dagen mailen. 

Ook wij houden uiteraard alle ontwikkelingen rondom het Coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen de adviezen van de overheidsinstellingen op de voet en hebben onze werkzaamheden hierop aangepast.

Wat betekent dit voor je geplande cursus/sessie?

Wij nemen alle maatregelen en adviezen rondom covid-19 serieus. Indien je op de dag van de geplande cursus/sessie (milde) klachten hebt die kunnen passen bij covid-19 of positief getest bent, verzoeken wij je dit te melden en thuis te blijven. Ook indien jij of je partner nog in afwachting is/zijn van een testuitslag, verzoeken wij jullie om dit bij ons aan te geven en thuis te blijven. Dan zullen we je een alternatief aanbieden zodat je alsnog voorzien wordt van alle informatie.

Wat verwachten wij van jou en wat kun je van ons verwachten?
We vragen jullie nadrukkelijk om een zelftest te doen voorafgaande aan de cursus en zullen onder aangescherpte hygiëne procedures werken. In lijn met de richtlijnen zullen we de trainers dan ook vragen om thuis te blijven als ze klachten, passende bij covid-19, ondervinden. Aangezien wij geen risico willen lopen, kan dit betekenen dat de geplande cursus of sessie door een andere verloskundige gegeven wordt, verplaatst zal worden of online voortgezet wordt. Houd je mail daarom goed in de gaten, want wanneer de cursus of sessie niet door kan gaan zullen wij jullie via de mail op de hoogte brengen. 

Zie de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Hoe lang behoud ik toegang tot de Bevalwijzer online zwangerschapscursus?

Wanneer je de cursus online betaald hebt krijg je direct, danwel binnen 24 uur, toegang tot de online leeromgeving. Je behoud deze toegang tot 6 maanden na de aanschaf van de online cursus. In deze periode heb je dus de tijd om de cursus in eigen tempo te volgen. Dit kan in één keer of bijvoorbeeld in meerdere stapjes. Ook kun je onderdelen terug kijken indien je daar behoefte aan hebt.

  Is het mogelijk om een sessie of cursus cadeau te doen?

  Ja, leuk!! Mail ons hier even over, dan maken we er een mooi pakketje van!

  Moet ik mij twee keer inschrijven als ik samen met mijn partner wil komen?

  Nee, dat hoeft uiteraard niet. Eén inschrijving is voor zowel jou als je partner.

  Zijn jullie cursussen ook geschikt voor single moeders?

  Jazeker! Onze cursussen worden regelmatig gevolgd door single moeders en worden als erg prettig ervaren. Wij zien een partner echt als jouw geboortepartner. Dit hoeft dus niet een liefdespartner te zijn, maar mag ook een ander dierbaar persoon zijn. Bijvoorbeeld diegene die jou tijdens jouw bevalling zal gaan ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vriendin, moeder, zus.

  Mag ik de cursus ook alleen volgen?

  Natuurlijk mag je de cursus ook alleen volgen! Je mag uiteraard ook iemand meenemen. Bijvoorbeeld diegene die jou tijdens je bevalling gaat ondersteunen; jouw geboortepartner! Dit kan bijvoorbeeld je vriendin, je moeder, zus of ander dierbaar persoon zijn.

  Hoe werkt de vergoeding vanuit mijn verzekeraar?

  Je betaalt zelf direct aan Bevalwijzer. De factuur dien je achteraf in bij je verzekeraar. Als je de factuur vóór de cursus al indient, krijg je hem bijna altijd weer terug. Indien je verzekeraar vraagt om een betaal- en/of deelname bewijs, kunnen wij dit uiteraard voor je regelen.

  Wat is het verschil tussen de Cursus in 1 dag en de Complete Cursus?

  • Inhoudelijk: De Complete Cursus is uitgebreider dan de Cursus in 1 dag. De Complete Cursus beslaat de gehele periode van laatste weken zwangerschap, de bevalling tot en met borstvoeding & kraamtijd. De Cursus in 1 dag gaat alléén om de bevalling; maar als je deze combineert met Baby Basics (borstvoeding en kraamtijd) en dan zit je inhoudelijk dus ongeveer gelijk aan de Complete Cursus.
  • Met/zonder partner: Bij de Complete Cursus is je partner er 1x bij, tijdens een sessie waarin hij/zij kort en krachtig zijn/haar aandeel uitgelegd krijgt. De Cursus in 1 dag doe je helemaal samen.
  • Sfeer/interactie: bij de Complete Cursus ontstaat er vaak een leuke sfeer en wordt er als de babies geboren zijn nog gewhatsapped en afgesproken voor koffie en ervaringen uitwisselen. Dat is niet het geval bij de Cursus in 1 dag, die is immers eenmalig, maar ook open en gezellig;-)

  Leren jullie ons ook alles over hypnobirthing?

  Dat is helaas niet iets waar wij je mee kunnen helpen. Hypnobirthing is echt een hele andere tak van sport. Wij als bedrijf bereiden jullie op een nuchtere no nonsens manier voor vanuit onze expertise als verloskundigen. We vertellen alles wat jullie moeten weten waarbij wij ervan overtuigd zijn dat de sleutel bij informatie ligt. Informatie vergroot je inzicht en schept daardoor realistische verwachtingen. Met die juiste verwachtingen komen jullie uiteindelijk minder verrassingen tegen en dit vergroot het gevoel van controle over je bevalling en over jezelf. Tevens zien we ook dat, hoe minder verrassingen je tegen komt (dus hoe beter je voorbereid bent op verschillende scenario’s), hoe groter de kans is dat je achteraf met een goed gevoel terug kijkt op het proces. 
  Hypnobirthing past niet binnen onze Bevalwijzer visie. Tevens is dit ook iets wat je echt moet leren en veel moet oefenen. Dit is niet iets wat in twee uurtjes geleerd is namelijk 🙂 Uiteraard gaan wij tijdens onze cursussen en sessies wel in op het HOE gedeelte. Het eerste deel van de sessie gaan we met name in op WAT gebeurt er in je lijf: fasen van de bevalling, start, hoe bouwt het zich op, wat als het proces anders loopt? Tijdens het tweede gedeelte gaan we in op het HOE: Hoe zit het qua hormonen, hoe vang je de weeën op: fysiek, mentaal en medicamenteus, inclusief de ademhaling. Ademen is niet moeilijk! We plakken de verschillende technieken tijdens onze sessies onder de verschillende fasen. Dit geeft vaak houvast. Het is tevens heel fijn dat het ademhaling niet ingewikkeld is, want als het echt zo lastig zou zijn… Hoe ga je het er dan bij pakken op het moment dat je aan het bevallen bent en allerlei fysieke sensaties in je lijf voelt. Het moet simpel blijven! Iedere verloskundige is op de hoogte van deze ademhalingstechnieken, waardoor ook jullie eigen verloskundige jullie hier tijdens de bevalling bij kan ondersteunen als jullie het even niet meer weten. 
  Mochten jullie echt op zoek zijn naar hypnobirthing is dat dus iets waar wij jullie helaas niet mee verder kunnen helpen. In dat geval zou mijn advies zijn om toch op zoek te gaan naar een aanbieder die beter aansluit bij deze wens. Ga vooral voor voorbereiding die bij jullie, jullie wensen en verwachtingen past! Want wat ik wil is dat jullie tevreden terugkijken op de sessie en jullie je ook echt klaar voelen voor de bevalling. Dit zodat jullie de bevalling met vertrouwen tegemoet gaan. Daarbij is het dus een must dat jullie verwachtingen en wensen aansluiten bij onze insteek en visie. 

  Wat als ik 1 sessie van de Complete Cursus niet bij kan wonen?

  Jammer dat je niet bij iedere sessie live aanwezig kunt zijn! Wat we kunnen doen is zoom aanzetten zodat je alles alsnog mee kunt luisteren. Een andere optie is om de opvolgende sessie iets eerder af te spreken met de trainer zodat de belangrijkste punten kort doorgenomen kunnen worden. Mocht het qua uitgerekende datum uitkomen, kunnen we tevens kijken of je die sessie kan volgen met de daarop volgende Complete Cursus groep.

  De laatste sessie van de Complete Cursus valt dicht op mijn uitgerekende datum, wat nu?

  In dat geval zullen we je toegang geven tot de Online Baby Basics! Zo wordt je toch voorzien van de informatie rondom kraamperiode en borstvoeding, maar voelt het minder als een race tegen de klok. Mocht je de laatste sessie dan nog niet bevallen zijn én je voelt je goed, ben je natuurlijk nog welkom bij sessie 5 van de Complete Cursus (wel herhaling dan).

  Er staan nog geen data online voor de periode waarin wij een cursus willen volgen, wat nu?

  Meestal plannen wij zo’n maand of 3 vooruit. Het kan dus zo zijn dat er nog geen data online staan voor de periode waarin jullie een cursus kunnen volgen. Stuur ons in dat geval even een mailtje, dan zullen wij je mailen zodra de nieuwe data bekend zijn! Want we plannen gewoon door!

  Bieden jullie ook cursussen aan in het Engels?

  Jazeker! De Cursus in 1 dag wordt ook in het Engels gegeven (One day Antenatal class). Deze cursus wordt gegeven in Amsterdam, Haarlem en in Leiden.

  Daarnaast bieden wij ook een Engelse Online cursus aan waarbij we je in zo’n 6 uur van A tot Z voorbereiden op het gehele proces. Volledig in eigen tempo te volgen. Als je in het menu op het Engelse vlaggetje klikt, kom je op de Engelse Bevalwijzer website.

  Tevens is het mogelijk om een Privé Sessie aan huis te plannen welke wij ook in het Engels aanbieden.

  Wat zijn de kosten van een Privé Sessie?

  De kosten van een Privé Sessie aan huis zijn afhankelijk van de duur van de sessie. Een sessie over enkel de bevalling duurt meestal zo’n uur of 2,5 en kost €225 inclusief BTW en hand-out. Wanneer je ook de Basics over de borstvoeding en/of kraamperiode zou willen weten, wordt de duur van de sessie automatisch langer. Een sessie van 3 uur kost €255 euro inclusief BTW en handouts, een sessie van 3,5 uur (bevalling, borstvoeding en kraamperiode)  €285 inclusief BTW en handouts. Dit kan tevens ook verspreid worden over 2 sessies van 1x 2,5 uur (bevalling) en 1x 1 uur (borstvoeding en kraamperiode), de kosten hiervan zijn €310 inclusief BTW en handouts.

  Een Privé Sessie inplannen buiten Amsterdam,  Arnhem, Haarlem, IJmond of Leiden? Ook dat is mogelijk! We rekenen dan 0,35 cent per kilometer. Of we spreken ergens anders af (rustige locatie, bij een Bevalwijzer verloskundige thuis of wellicht kennen jullie hier iemand in de buurt).

  Kunnen we ook buiten Amsterdam / Arnhem / Castricum / Haarlem of Leiden een Privé Sessie aan huis boeken?

  Dat is zeker mogelijk! Wij vinden het onwijs leuk om bij jullie thuis te komen om jullie klaar te stomen voor de bevalling. Ook buiten Amsterdam, Arnhem, Haarlem, IJmond of Leiden. We rekenen buiten deze gebieden €0,35 per kilometer. 

  Is het ook mogelijk om een Privé Sessie te plannen samen met vrienden die ook een kindje verwachten?

  Natuurlijk! Alleen maar ontzettend leuk. Stuur ons even een mailtje, dan bespreken we de mogelijkheden.

  Wat is het verschil tussen de voorlichtingsavond van mijn eigen verloskundige/het ziekenhuis en de Bevalwijzer Cursus in 1 dag?

  Bij een voorlichtingsavond van je verloskundigenpraktijk wordt meestal basic uitgelegd wat de bevalling is, wat de rol van de verloskundige is, hoe je haar kan bereiken en wanneer je mag/moet bellen. De Cursus in 1 dag gaat veel verder dan dat: naast uitgebreide uitleg over WAT je te wachten staat, gaan we ook uitgebreid in op HOE: hoe kun je met weeën omgaan, hoe moet je ademen, hoe kun je met de pijn omgaan, welke ademhalingstechnieken kun je gebruiken, welke pijnstillingsmethoden zijn er (fysiek, mentaal, medicamenteus), hoe gaat het er in het ziekenhuis aan toe, wat bij complicaties, wat is de rol van je partner, wat kun je beter niet doen en wat wel, etc. etc. 

  Moet ik naast een Bevalwijzer cursus ook nog een yoga, mensendieck of andere cursus volgen?

  Nee hoor, dat hoeft niet. Je moet/mag natuurlijk zelf bepalen wat jij fijn vindt; maar inhoudelijk ben je volledig op de hoogte van alles wat er te weten valt. Je weet ook welke ademhalingstechnieken er zijn en wanneer je ze kan toepassen. Dat hoef je niet wekenlang te oefenen.

  Wat is het verschil tussen een borstvoedingsavond elders en de Baby Basics

  Inhoudelijk is het verschillend omdat tijdens de Baby Basics ochtend ook de kraamtijd en de baby aan bod komen. De toon is praktisch en no nonsens.

  Moeten we eerst de Cursus in 1 dag doen en daarna pas de Baby Basics?

  Dat hoeft niet persé, de cursussen staan inhoudelijk los van elkaar. Dus doe vooral wat handig uitkomt in jullie agenda’s. We raden het echter wel af om beide cursussen op 1 dag te volgen. Dat is namelijk echt teveel info en onze ervaring is dat je dan niet alles opneemt.

  Kan ik de Cursus in 1 dag en de Baby Basics op één dag volgen?

  Wij raden dat absoluut af. Het is echt teveel informatie om op 1 dag te verkrijgen, je neemt op een gegeven moment niets meer in je op. Probeer deze data dus los van elkaar te plannen.

  Heb je je al ingeschreven en heb je vragen omtrent annuleren of switchen?

  Heb je je al ingeschreven voor een cursus, maar heb je vragen ten aanzien van switchen of annuleren? Al onze voorwaarden zijn te vinden onder de algemene voorwaarden waarmee akkoord is gegaan alvorens boeking.

  Staat je vraag er niet tussen?

  Staat je vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Dan kun je ons natuurlijk gewoon een mailtje sturen en komen wij binnen 1-2 dagen terug op je vraag.

  14 + 6 =

  Een Bevalwijzer cursus of sessie cadeau doen

  Hoe leuk is het om je lieve zwangere vriendin/collega/dochter een sessie cadeau te geven? Een speciaal en vooral heel nuttig cadeau.

  Ook voor cadeaubonnen ben je bij ons aan het juiste adres! Het kan een bon zijn voor een cursus of een sessie, maar ook een bijdrage aan een cursus of sessie. Stuur ons een mailtje en wij maken er een leuk pakketje van!
   

  Amsterdam - Arnhem - Castricum
  Haarlem -
   Leiden 

  Zwangerschapscursussen
  gegeven door verloskundigen

  Bevallen vanuit wijsheid en met vertrouwen in je lijf, het proces, je baby, je geboortepartner en je geboorteteam.