fbpx

VEELGESTELDE VRAGEN

Heb je na het lezen van alle informatie op de website nog steeds een vraag? Kijk dan even tussen onderstaande veelgestelde vragen. Mocht het antwoord hier niet bij staan,  dan kun je ons natuurlijk altijd mailen.

Worden de Bevalwijzer cursussen vergoed door mijn zorgverzekering?

Vanuit de aanvullende verzekering worden de Bevalwijzer cursussen/sessies veelal deels of geheel vergoed. Meestal is er vergoeding mogelijk tussen de €50-€250 per jaar! We ervaren eigenlijk geen problemen. Echter is iedere verzekeraar en polis anders. Voor vragen over vergoedingen van een/de cursus kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met je verzekeraar. Dit omdat zij de uiteindelijk beslissing maken.

Vaak staat er bij het vergoeding rijtje: een zwangerschapscursus gegeven door een verloskundige of verloskundigenpraktijk. Indien dit vermeld staat, horen zij de Bevalwijzer cursus / sessie te vergoeden. Alle Bevalwijzer cursussen en sessies (ook de online cursus) worden namelijk gegeven door geregistreerd verloskundigen. Daarmee zijn zij BIG geregistreerd en in het bezit van een AGB-code. Voor navraag bij je verzekeraar kun je onderstaande codes gebruiken.

 • Manon de Graaf, verloskundige
 • BIG: 29921768903
 • AGB Bevalwijzer: 08004561
 • AGB Persoonlijk: 08100600
 • BCE Lidnummer: 2020004 (zie hieronder)

Mochten zij hierna aangeven niet te vergoeden, probeer het dan op een later moment nog eens. Soms heb je de verkeerde persoon aan de telefoon :). Wat zij nodig hebben zijn bovenstaande AGB codes. Laat hen beide nummers controleren. Geven zij nog geen groen licht? Stuur mij dan een mailtje, dan neem ik contact op met je verzekeraar.

Daarnaast is Bevalwijzer aangesloten bij de Nederlandse Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators (BCE). BCE staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding en voert een accreditatiebeleid voor haar leden, m.b.t. opleidingsachtergrond en verplichte bijscholingen. Leden werken vanuit een gedeelde visie gericht op het overdragen van positief-realistische informatie en vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces. Uit onderzoek blijkt dat deze insteek bijdraagt aan gunstige uitkomsten wat betreft fysieke én mentale gezondheid gedurende de zwangerschap, bevalling en de periode erna.

Het kan zo zijn dat de verzekeraar vraagt om een betaal- en/of deelnamebewijs. Dit kunnen we uiteraard voor je in orde maken.

Gaan de cursussen nog door in verband met het Coronavirus?

Ook wij houden uiteraard alle ontwikkelingen rondom het Coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen de adviezen van het RIVM op de voet en hebben onze werkzaamheden hierop aangepast.

Wat betekent dit voor je geplande cursus/sessie?
De geplande cursussen zijn per 1 juni 2020 weer live van start gegaan. Er wordt 1,5 meter afstand gehouden tussen de andere cursisten en trainers, we houden ons aan alle hygiëne maatregelen, dragen een mondkapje bij verplaatsen in de ruimte en vragen dit ook van jullie. Indien je op de dag van de geplande cursus/sessie (milde) klachten hebt die kunnen passen bij het Corona virus verzoeken wij je om niet naar onze cursuslocatie te komen. Ook wanneer je contact hebt (gehad) met iemand die positief getest is op Corona of duidelijke symptomen heeft (koorts en benauwdheid bij huisgenoten bijvoorbeeld). Neem in dat geval contact met ons op. Dan zullen we je een alternatief aanbieden zodat je alsnog voorzien wordt van alle informatie.

Wat verwachten wij van jou en wat kun je van ons verwachten?
We zullen onder aangescherpte hygiëne procedures werken. In lijn met de richtlijnen zullen we de trainers dan ook vragen om thuis te blijven als ze klachten, passende bij Corona, ondervinden of contact hebben gehad met een persoon met aangetoonde COVID-19. Aangezien wij geen risico willen lopen, kan dit betekenen dat je geplande cursus of sessie door een andere verloskundige gegeven wordt of verplaatst zal worden. Houd je mail daarom goed in de gaten, want wanneer de sessie niet door kan gaan zullen wij jullie via de mail op de hoogte brengen. 

Daarmee verwachten wij ook van jullie dat bovenstaande adviezen opgevolgd zullen worden. We vragen jullie een mondkapje te dragen bij binnenkomst en de handen te desinfecteren. Bij rondlopen in de ruimte (ook wanneer je naar het toilet gaat) adviseren wij je het mondkapje te dragen. Wanneer je rustig op de stoel zit, mag hij van ons af. Wanneer je klachten hebt die mogelijk kunnen passen bij het Coronavirus (ook lichte verkoudheidsklachten of keelpijn!) / of je contact gehad met een persoon met het Coronavirus, willen wij je nadrukkelijk vragen dit te melden en niet te komen. We zullen dan uiteraard een alternatief bieden! Indien de Privé Sessie door bovenstaande problemen niet live door kan gaan, zullen we deze verzetten of live online aanbieden om jullie op die manier alsnog voor te bereiden op de bevalling (en borstvoeding en/of kraamperiode).

Hoe lang behoud ik toegang tot de Online cursus?

Wanneer je de cursus online betaald hebt krijg je direct, danwel binnen 24 uur, toegang tot de online leeromgeving. Je behoud deze toegang 2-4 weken ná je uitgerekende datum. In deze periode heb je dus de tijd om de cursus in eigen tempo te volgen. Dit kan in één keer of bijvoorbeeld in meerdere stapjes. Ook kun je onderdelen terug kijken indien je daar behoefte aan hebt.

 • Online cursus bevalling: toegang tot 2 weken ná je uitgerekende datum
 • Online cursus kraamperiode (en de borstvoeding): toegang tot 4 weken ná je uitgerekende datum
 • Combinatiecursus van bovenstaande cursussen: toegang tot 4 weken ná je uitgerekende datum

 

Is het mogelijk om een sessie of cursus cadeau te doen?

Ja, leuk!! Mail ons hier even over, dan maken we er een mooi pakketje van!

Moet ik mij twee keer inschrijven als ik samen met mijn partner wil komen?

Nee, dat hoeft uiteraard niet. Eén inschrijving is voor zowel jou als je partner.

Hoe werkt de vergoeding vanuit mijn verzekeraar?

Je betaalt zelf direct aan Bevalwijzer. De factuur dien je achteraf in bij je verzekeraar. Als je de factuur vóór de cursus al indient, krijg je hem bijna altijd weer terug. Indien je verzekeraar vraagt om een betaal- en/of deelname bewijs, kunnen wij dit uiteraard voor je regelen.

Wat is het verschil tussen de Cursus in 1 dag en de Complete Cursus?

 • Inhoudelijk: De Complete Cursus is uitgebreider dan de Cursus in 1 dag. De Complete Cursus beslaat de gehele periode van laatste weken zwangerschap, de bevalling tot en met borstvoeding & kraamtijd. De Cursus in 1 dag gaat alléén om de bevalling; maar als je deze combineert met Baby Basics (borstvoeding en kraamtijd) en dan zit je inhoudelijk dus ongeveer gelijk aan de Complete Cursus.
 • Met/zonder partner: Bij de Complete Cursus is je partner er 1x bij, tijdens een sessie waarin hij/zij kort en krachtig zijn/haar aandeel uitgelegd krijgt. De Cursus in 1 dag doe je helemaal samen.
 • Sfeer/interactie: bij de Complete Cursus ontstaat er vaak een leuke sfeer en wordt er als de babies geboren zijn nog gewhatsapped en afgesproken voor koffie en ervaringen uitwisselen. Dat is niet het geval bij de Cursus in 1 dag, die is immers eenmalig, maar ook open en gezellig;-)

Wat als ik 1 sessie van de Complete Cursus niet bij kan wonen?

Jammer dat je niet bij iedere sessie live aanwezig kunt zijn! Wat we kunnen doen is zoom aanzetten zodat je alles alsnog mee kunt luisteren. Een andere optie is om de opvolgende sessie iets eerder af te spreken met de trainer zodat de belangrijkste punten kort doorgenomen kunnen worden. Mocht het qua uitgerekende datum uitkomen, kunnen we tevens kijken of je die sessie kan volgen met de daarop volgende Complete Cursus groep.

De laatste sessie van de Complete Cursus valt dicht op mijn uitgerekende datum, wat nu?

In dat geval zullen we je toegang geven tot de Online Baby Basics! Zo wordt je toch voorzien van de informatie rondom kraamperiode en borstvoeding, maar voelt het minder als een race tegen de klok. Mocht je de laatste sessie dan nog niet bevallen zijn én je voelt je goed, ben je natuurlijk nog welkom bij sessie 5 van de Complete Cursus (wel herhaling dan).

Bieden jullie ook cursussen aan in het Engels?

Jazeker! De Cursus in 1 dag wordt ook in het Engels gegeven (One day Antenatal class). Als je rechtsboven even op het Engelse vlaggetje klikt, kom je op de Engelse Bevalwijzer website. Tevens is het mogelijk om een Privé Sessie aan huis te plannen welke wij ook in het Engels aanbieden.

Wat zijn de kosten van een Privé Sessie?

De kosten van een Privé Sessie aan huis zijn afhankelijk van de duur van de sessie. Een sessie over enkel de bevalling duurt meestal zo’n uur of 2 en kost €175 inclusief BTW en hand-out. Wanneer je ook de Basics over de borstvoeding en/of kraamperiode zou willen weten, wordt de duur van de sessie automatisch langer. Een sessie van 2,5 uur kost €210 euro inclusief BTW en handouts, een sessie van 3 uur (bevalling, borstvoeding en kraamperiode)  €240 inclusief BTW en handouts. Dit kan tevens ook verspreid worden over 2 sessies van 1x 2 uur (bevalling) en 1x 1 uur (borstvoeding en kraamperiode), de kosten hiervan zijn €270 inclusief BTW en handouts.

Een Privé Sessie inplannen buiten Amsterdam, ‘t Gooi of Kennemerland? Ook dat is mogelijk! We rekenen dan 0,19 cent per kilometer. Of we spreken ergens in Amsterdam af (rustige locatie, bij een Bevalwijzer verloskundige thuis of wellicht kennen jullie hier iemand in de buurt).

Kunnen we ook buiten Amsterdam / 't Gooi of Kennemerland een Privé Sessie aan huis boeken?

Dat is zeker mogelijk! Wij vinden het onwijs leuk om bij jullie thuis te komen om jullie klaar te stomen voor de bevalling. Ook buiten Amsterdam, ‘t Gooi of Kennemerland. We rekenen buiten deze gebieden 0,19 cent per kilometer. 

Is het ook mogelijk om een Privé Sessie te plannen samen met vrienden die ook een kindje verwachten?

Natuurlijk! Alleen maar ontzettend leuk. De kosten van een 2,5 uur (bevalling van A tot Z) durende sessie aan huis met 2 stellen kost €275  inclusief BTW en hand-out. Wanneer jullie behoefte hebben aan net wat uitgebreidere info of ook kort en krachtig iets willen weten over de borstvoeding of kraamperiode, plannen we 3 uur in. De kosten hiervoor zijn €300 inclusief BTW. Of we plannen 2 sessies in van 2 uur (bevalling, borstvoeding en kraamperiode), kosten: €375.

Dit zijn de kosten voor jullie samen dus niet per stel!

Wat is het verschil tussen de voorlichtingsavond van mijn eigen verloskundige/het ziekenhuis en de Bevalwijzer Cursus in 1 dag?

Bij een voorlichtingsavond van je verloskundigenpraktijk wordt meestal basic uitgelegd wat de bevalling is, wat de rol van de verloskundige is, hoe je haar kan bereiken en wanneer je mag/moet bellen. De Cursus in 1 dag gaat veel verder dan dat: naast uitgebreide uitleg over WAT je te wachten staat, gaan we ook uitgebreid in op HOE: hoe kun je met weeën omgaan, hoe moet je ademen, hoe kun je met de pijn omgaan, welke ademhalingstechnieken kun je gebruiken, welke pijnstillingsmethoden zijn er (fysiek, mentaal, medicamenteus), hoe gaat het er in het ziekenhuis aan toe, wat bij complicaties, wat is de rol van je partner, wat kun je beter niet doen en wat wel, etc. etc. 

Moet ik naast een Bevalwijzer cursus ook nog een yoga, mensendieck of andere cursus volgen?

Nee hoor, dat hoeft niet. Je moet/mag natuurlijk zelf bepalen wat jij fijn vindt; maar inhoudelijk ben je volledig op de hoogte van alles wat er te weten valt. Je weet ook welke ademhalingstechnieken er zijn en wanneer je ze kan toepassen. Dat hoef je niet wekenlang te oefenen.

Wat is het verschil tussen een borstvoedingsavond elders en de Baby Basics

Inhoudelijk is het verschillend omdat tijdens de Baby Basics ochtend ook de kraamtijd en de baby aan bod komen. De toon is praktisch en no nonsens.

Moeten we eerst de Cursus in 1 dag doen en daarna pas de Baby Basics?

Dat hoeft niet persé, de cursussen staan inhoudelijk los van elkaar. Dus doe vooral wat handig uitkomt in jullie agenda’s. We raden het echter wel af om beide cursussen op 1 dag te volgen. Dat is namelijk echt teveel info en onze ervaring is dat je dan niet alles opneemt.

Kan ik de Cursus in 1 dag en de Baby Basics op één dag volgen?

Wij raden dat absoluut af. Het is echt teveel informatie om op 1 dag te verkrijgen, je neemt op een gegeven moment niets meer in je op. Probeer deze data dus los van elkaar te plannen.

Staat je vraag er niet tussen?

Staat je vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Dan kun je ons natuurlijk gewoon een mailtje sturen en komen wij binnen 1-2 dagen terug op je vraag.

1 + 5 =

Een Bevalwijzer cursus of sessie cadeau doen

Hoe leuk is het om je lieve zwangere vriendin/collega/dochter een sessie cadeau te geven? Een speciaal en vooral heel nuttig cadeau.

Ook voor cadeaubonnen ben je bij ons aan het juiste adres! Het kan een bon zijn voor een cursus of een sessie, maar ook een bijdrage aan een cursus of sessie. Stuur ons een mailtje en wij maken er een leuk pakketje van!
 

Amsterdam - 't Gooi - Haarlem - Heemskerk

Fotografie en modellen
Larissa Hoogland en Jeffrey Verweij

SOAP Design & Fotografie