Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

Worden zwangerschapscursussen vergoed door de zorgverzekeraar

Je bent zwanger en je wilt graag een zwangerschapscursus volgen. Dan is het slim om te checken of je cursus – geheel of deels – wordt vergoed door je zorgverzekering. Hieronder leggen we je uit waar je op kunt letten.

Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms kan hier verwarring over ontstaan omdat er tijdens de zwangerschap veel vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Zoals bijvoorbeeld de medische controles bij de verloskundige of in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Zaken zoals een kraampakket of fysiotherapie én dus ook zwangerschapscursussen, vallen niet onder de basis-, maar onder een aanvullende verzekering.

Wel bieden veel zorgverzekeraars een dekking aan vanuit de aanvullende verzekering. Het ligt aan je pakket en zorgverzekeraar hoeveel je vergoed krijgt, maar dit ligt meestal tussen de €50 en 100% per jaar of per zwangerschap. 

Massagetechnieken bij bevallen

Eisen voor vergoeding bij zwangerschapscursus

In hoeverre jij de kosten van een zwangerschapscursus vergoed krijgt, kun je het beste nagaan bij jouw zorgverzekeraar. Dit aangezien zij de uiteindelijke beslissing nemen. Weet wel dat een zwangerschapscursus bij veel zorgverzekeraars aan een aantal eisen moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Zo kan een van die eisen zijn dat de cursus gegeven moet worden door een verloskundige of dat je deze moet volgen bij een hiervoor aangewezen zorgcentrum. 

Goed om te weten: Alle zwangerschapscursussen bij Bevalwijzer worden gegeven door ervaren verloskundigen. Mocht dit een eis zijn bij je zorgverzekeraar (“een cursus gegeven door een verloskundige of verloskundigenpraktijk”), dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Ook onze online cursussen en privé cursussen vallen hieronder.

Na inschrijving voor een Bevalwijzer cursus ontvang je daarom altijd een factuur van ons. Je kunt deze na afloop van de cursus indienen bij je zorgverzekeraar. Dien je hem voor die tijd al in? Dan is de kans groot dat zij hem nog afwijzen aangezien de (laatste) cursusdatum dan nog niet geweest is.

BCE

Daarnaast is Bevalwijzer aangesloten bij de Nederlandse Beroeps Coöperatie voor Childbirth Educators (BCE). BCE staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding en voert een accreditatiebeleid voor haar leden, m.b.t. opleidingsachtergrond en verplichte bijscholingen. Leden werken vanuit een gedeelde visie gericht op het overdragen van realistische informatie en vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces. Uit onderzoek blijkt dat deze insteek bijdraagt aan gunstige uitkomsten wat betreft fysieke én mentale gezondheid gedurende de zwangerschap, bevalling en de periode erna.

Voor navraag bij je verzekeraar kun je onderstaande gegevens gebruiken:

 

  • Manon de Graaf, verloskundige
  • BIG: 29921768903
  • AGB Bevalwijzer: 08004561
  • AGB Persoonlijk: 08100600
  • BCE Lidnummer: 2020004

Het kan zo zijn dat de verzekeraar vraagt om een betaal- en/of deelnamebewijs of dat ook je geboortedatum vermeld moet staan op de factuur. Dit kunnen we uiteraard voor je in orde maken.

Bevalwijzer is niet aangesloten bij organisaties zoals Mom in Balance, Samen Bevallen, Zwanger en Fit of Hypnobirthing. Dit omdat dit niet aansluit bij onze visie en wij ander soort cursussen verzorgen.