Is mijn pasgeboren dochter ongesteld?!

Een telefoontje in paniek: “Mijn dochter heeft bloedverlies!” Een telefoontje die wij nog met enige regelmaat ontvangen, maar hoe kan dat? Wat is het precies en is het normaal?

Pseudomenstruatie

Wanneer je kindje na haar geboorte vaginaal bloedverlies heeft, noemen we dit een pseudomenstruatie. In je baarmoeder krijgt zij ook hormonen van jou mee. Deze hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies van je dochter opgebouwd wordt. Na haar geboorte stopt de toevoer van deze hormonen en wordt het slijmvlies dus weer afgebroken. Hierdoor kan zij na haar geboorte wat vaginaal bloedervlies hebben (het is echt maar een klein beetje). We zien dit bij ongeveer 5-10% van de pasgeboren meisjes tussen de 2e en 10e dag na haar geboorte. Ook zien wij dat pasgeboren meisjes vaker wat vaginaal slijm/afscheiding hebben. Dit is een volkomen normaal verschijnsel en gaat na enkele dagen tot een week vanzelf over.

Diezelfde hormonen zorgen er ook voor dat je dochter opgezette borstjes kan hebben, dit kan ook bij jongetjes voorkomen. 

Wanneer moet je bellen? 
Wanneer je kindje 10 dagen na haar geboorte bloedverlies heeft, is dat reden om de huisarts te bellen. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer het bloedverlies gestopt is, het ook niet opnieuw begint. Wanneer dit wel het geval is of indien het bloedverlies hevig is, is dat reden om de huisarts te bellen.

Manon  de  Graaf

Blogpostfoto: Yma, dochter van Lisa Joy Kruis