Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

Je kindje voelen bewegen

De meeste vrouwen voelen hun kindje zo rond de 20 weken zwangerschap voor het eerst bewegen, maar hoe verlopen de weken erna en waar moet je op letten?

Wanneer het je eerste kindje is, voel je hem/haar vaak voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Echter, als de placenta aan de voorkant ligt is dat een soort extra airbag waar de baby doorheen moet trappen voordat jij het als zwangere voelt. Dan kan het dus zijn dat het iets langer duurt. Vaak worden die eerste bewegingen door zwangeren omschreven als kleine plopjes of belletjes en is het soms lastig te zeggen of het je darmen zijn of dat je de baby voelt. Je gaat dit gevoel steeds meer herkennen. Als je je kindje nog maar nét voelt bewegen, is ‘ie nog klein en daarmee vaak nog niet sterk genoeg dat ook je omgeving hem/haar kan voelen. Naarmate de baby groeit, wordt ‘ie ook sterker en kan op een gegeven moment ook je omgeving het getrappel voelen.

Vanaf 28 weken

Vanaf 28 weken zwangerschap worden de trapjes steeds krachtiger. Rond deze zwangerschapstermijn voel je de baby trappen, draaien, schuiven en ‘porren’. Je omgeving kan je kindje nu ook goed voelen bewegen. Het is vaak ook van buitenaf nu goed zichtbaar wanneer de baby koprolt of flink trapt. Vanaf deze zwangerschapstermijn ontwikkelt je kindje een patroon waarin ‘ie periodes slaapt (meestal 20 tot 40 minuten) en andere periodes wakker is. Wanneer je kindje slaapt, beweegt ‘ie niet of nauwelijks. Zodra je kindje wakker is, is ‘ie actief en voel je hem/haar goed bewegen. De meeste kindjes zijn actief in de middag en avond, bijvoorbeeld na het eten. Het is daarom belangrijk om vanaf 28 weken het bewegingspatroon van je kindje te leren kennen. 

Tot een zwangerschapstermijn van 32 weken neemt het aantal bewegingen van je kindje toe. Daarna is het niet zo dat ze afnemen, maar worden de bewegingen vaak een beetje anders. Zo rond je uitgerekende datum voel je je kindje vaak anders bewegen, meer schuiven in plaats van die grote trappen die je hiervoor voelde. Dit komt simpelweg omdat de baby rond deze termijn minder ruimte heeft en dus ook minder goed zijn/haar voet helemaal uit kan strekken. Het blijft echter wel heel belangrijk dat je je kindje rond deze termijn regelmatig voelt en dat het patroon ongeveer hetzelfde blijft.

Het voelen bewegen van je kindje, hangt vaak ook samen met je eigen houding en hoe druk je bent. Wanneer je staat, voel je je kindje bijvoorbeeld minder goed bewegen in vergelijking met een liggende houding. Daarnaast ben je op je werk vaak druk en niet zo heel erg (bewust) bezig met de bewegingen die je voelt. Dit komt omdat je aandacht dan op andere dingen gericht is.

Rustige en drukke baby’s
Het ene kindje is heel actief en de ander in vergelijking wat rustiger. Dit kan per zwangerschap verschillen. Je kunt dus tijdens je eerste zwangerschap een zeer actieve baby in je buik hebben gehad, maar een volgende zwangerschap een rustiger kindje. Zorg er dus voor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van dít kindje.

Wat moet je doen als je kindje anders, minder of niet beweegt?

Tot 24 weken zwangerschap
Niet alle zwangeren voelen tot 24 weken al dagelijks bewegen in hun buik. Dit kan dus ook te maken hebben met de ligging van de placenta. Wanneer je na 24 weken van je zwangerschap je kindje nog niet hebt voelen bewegen, is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige of gynaecoloog. Er zal dan geluisterd worden naar het hartje van je kindje en je krijgt vaak een afspraak voor een echo ingepland.

Tussen de 24 en 28 weken zwangerschap
In deze periode kan het bewegingspatroon van je baby per dag nog erg verschillen. Wanneer je twijfelt of je je kindje wel voldoende voelt bewegen, neem je contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wanneer nodig, krijg je een extra controle.

Vanaf 28 weken zwangerschap
Zoals al aangegeven, is het belangrijk dat je vanaf 28 weken zwangerschap je kindje regelmatig voelt bewegen. In deze periode herken je vaak een patroon. Als je baby dan minder beweegt dan dat je van hem/haar gewend bent, neem dan even de tijd om bewegingen in je buik te voelen. Je kunt dan het beste even op je linkerzij gaan liggen, eventueel met je handen op je buik om even contact te maken. In deze houding voel je je kindje vaak het beste en is de doorbloeding van de placenta optimaal. Aangezien het ook kan zijn dat je, door bijvoorbeeld een drukke werkdag, je kindje niet bewust hebt voelen bewegen en je kindje nu net kan slapen, zeggen we altijd dat het goed is om dit even een uurtje te doen. Voel je minder dan 5 bewegingen (schuifjes zijn ook bewegingen, het hoeven niet allemaal enorme trappen te zijn), twijfel je over de kracht van de bewegingen of ben je niet gerustgesteld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog en wacht hier niet mee tot de volgende dag, ook al is het al laat op de avond of zelfs ’s nachts.

Waarom beweegt een kindje minder?
Een actieve baby is een baby die zich fijn voelt. Wanneer je kindje minder actief is, hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je kindje zich niet fijn voelt.

Het kan zijn dat je je kindje niet bewust hebt voelen bewegen, maar hij/zij wel degelijk actief is/was of dat je kindje even slaapt.

Echter, een minder actieve baby kan ook een teken zijn dat hij/zij zich niet lekker voelt in je buik. Je kindje krijgt via de placenta (moederkoek) voedingsstoffen en zuurstof, wanneer de werking van de placenta (door wat voor reden dan ook) minder wordt, kan de conditie van je kindje achteruit gaan. Dan zal je kindje ook minder gaan bewegen.

Wanneer bel je de verloskundige?

Wanneer je je kindje minder voelt bewegen, je twijfelt en/of je je zorgen maakt neem je contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij/zij zal dan een aantal vragen stellen over het leven voelen en de veranderingen. Indien je onder zorg bent van de verloskundige, zal zij vragen of je naar de praktijk wilt komen of komt ze bij je thuis. Ze zal dan met de doptone luisteren naar de hartslag van de baby, voelt aan je buik en meet je bloeddruk. Wanneer er nog steeds onzekerheid is over de bewegingen van je kindje, zal zij je doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een extra controle in het ziekenhuis.

Wanneer je onder zorg bent van het ziekenhuis of de verloskundige je heeft doorverwezen, ga je naar de afdeling verloskunde voor een extra controle. Ze zullen de conditie van je kindje in kaart brengen door een hartfilmpje(CTG) van minimaal 30 minuten. Je krijgt dan twee banden om je buik met twee grote ronde koppen. De ene kop meet de hartslag van je kindje en de andere knop jouw eigen hartslag en eventuele veranderingen in spanning van de baarmoeder. Hierbij kan er dus gezien worden dat je bijvoorbeeld harde buiken of weeën hebt. Wanneer je kindje beweegt, gaat zijn/haar hartslag omhoog. Dat is een teken van een goede conditie. Na het hartfilmpje (of de volgende dag) krijg je een echo om de hoeveelheid vruchtwater te meten.

Wanneer de controles goed zijn, is je baby op dat moment in goede conditie. Veel zwangeren voelen hun kindje dan ook weer goed bewegen. Wanneer je naar huis mag, krijg je het advies om gied te letten op de beweginngen van je kindje en wanneer je opnieuw een periode hebt waarin je je kindje minder voelt bewegen, neem je opnieuw contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Twijfel niet om opnieuw te bellen.

Wanneer er na de controles in het ziekenhuis twijfel is over de conditie van je kindje, zijn er extra controles nodig. Afhankelijk van die resultaten en je zwangerschapsduur op dat moment, kan het advies zijn dat je kindje zo gauw mogelijk moet worden geboren.

Blogpostfoto:  Larissa Hoogland