Striae tijdens of na je zwangerschap
Tiger stripes, angel scratches, zebra huidje, zwangerschapsstrepen of striemen.. Er zijn inmiddels zo enorm veel benamingen voor striae. En we zien dat het hebben van striae steeds meer genormaliseerd wordt. Iets waar wij erg blij mee zijn, want het is zeker niet abnormaal!
Wel kan het lastig zijn en tijd kosten om je nieuwe zelf te accepteren, om die tiger stripes te omarmen en trots te zijn op de prestatie van je lichaam. De prestatie om te stretchen in plaats van te breken.
We zijn er allemaal bang voor en dat begrijpen wij heel goed! Ongeveer 7 op de 10 zwangeren krijgt namelijk met striae te maken. Maar hoe ontstaat striae? Kun je striae voorkomen? En zo niet, hoe kom je er vanaf?
Waardoor ontstaat striae en kun je het voorkomen?
Helaas kan ik jullie alvast verklappen dat dit een zeer teleurstellende blog gaat worden. Striae kan namelijk niet voorkomen worden. Tijdens de zwangerschap groeit je buik natuurlijk en vooral tijdens de laatste weken van de zwangerschap gaat deze groei zo snel dat het bindweefsel het soms niet meer kan bijbenen.
De oppervlaktehuid kan goed mee rekken met de groei van je buik, maar de huidlaag daaronder is minder elastisch en daardoor kunnen blauwe/paarse/rode stretchmarks van enkele millimeters ontstaan. Door deze oprekking van de huid ontstaan er een soort littekentjes en dat worden dus zwangerschapsstriemen of striae genoemd.
Uit onderzoek is gebleken dat de kans op het krijgen van striae tijdens de zwangerschap met meerdere factoren te maken heeft. Het kan genetisch bepaald zijn, vrouwen onder de 30 jaar hebben een verhoogde kans op striae en ook lijken rokers en mensen met een donkere huidskleur meer kans te hebben. Het wel of niet krijgen van striae berust dus grotendeels op pech.
En al die crèmes en andere middeltjes tegen striae dan?
Ondanks dat je eigenlijk niets kunt doen om striae te voorkomen, goed smeren, smeren, smeren kan natuurlijk nooit kwaad. Gebruik dan een crème of olie die jij fijn vindt. Verder heeft het afwisselen van warm en koud water tijdens het douchen een positief effect op de bloedsomloop en ook dit schijnt te kunnen helpen tegen striae.
Tip! Smeer alsjeblieft niets op je buik voordat je voor controle naar de verloskundige of het ziekenhuis gaat. Crème of olie verstoort het signaal van de doptone of het CTG apparaat waardoor er soms zoveel ruis op de lijn is dat we de hartslag van het kindje niet kunnen horen.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Een goed vochtgehalte maakt alles soepeler en daarmee dus ook je bindweefsel!
De kleur van striae
Wanneer de huid onder zo’n grote spanning heeft gestaan en er striae is ontstaan, zal dat niet meer herstellen. Wel is het zo dat de kleur van de striae na verloop van tijd lichter (wit tot zilverkleurig) zal worden. Hierdoor zullen de zwangerschapsstriemen veel minder zichtbaar zijn.
Striae verminderen of verhelpen?
Helaas is er is geen wondermiddel tegen striae, wel is het tegenwoordig mogelijk om een lasertherapie te ondergaan. Deze lasertherapie zorgt ervoor dat nieuw collageen- en elastinevezels worden aangemaakt waardoor de huid van binnenuit zou moeten herstellen. Daarin kan ook een behandeling met een dermapen of dermaroller de zichtbaarheid van de littekens verminderen.
Dus alles kort op een rijtje; striae kan niet voorkomen worden. De factoren die effect hebben op of je het wel of niet krijgt, berusten op pech of iets waar je niets aan kunt doen en als je striae hebt kan het niet hersteld worden.
Het kan lastig zijn om de striae te accepteren. Neem daar dus ook echt de tijd voor. Probeer verbinding te maken met je lijf, voel, kijk, huil, lach en neem de tijd die voor jou nodig is om dit nieuwe stukje JIJ te omarmen.
The very definition of stretch is to be made or be capable of being made longer of wider without tearing or breaking.
As in, look how you adapted.
Look how you expanded.
Look how you envolved.
Look how you grew.
Look how your skin knew how.
And then look (and see)
how you didn’t break.
– Sarah Nicole Landry



Blogpostfoto: Sarah Nicole Landry – The birds papaya