Tepelkloven - Ellen Popelier fotografie

Grrrrr…. Tepelkloven tijdens je kraamtijd. En nu?!

Je hebt er vast al wel eens van gehoord: van die vervelende wondjes op je tepel tijdens de borstvoedingsperiode, tepelkloven. Wellicht is dit voor jou zelfs wel een reden van twijfel: wil ik wel borstvoeding geven? Want wat nou als ik van die pijnlijke tepelkloven krijg tijdens mijn borstvoedingsperiode? Maar wat zijn tepelkloven eigenlijk precies? Hoe ontstaan ze, wat kun je eraan doen en vooral: hoe voorkom je ze?

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven zijn kleine, gevoelige of pijnlijke scheurtjes op je tepel. Ze kunnen wat schraal aanvoelen en soms een beetje bloeden.
De grootste veroorzaker van tepelkloven is een verkeerde aanlegtechniek van je kindje. Wanneer je kindje “een kleine hap” neemt tijdens het aanhappen, zal jouw kindje meer aan je tepel aan het sabbelen zijn in plaats van dat hij/zij echt een goede, krachtige drinktechniek heeft. Hierdoor komt er veel druk op je tepel waardoor wondjes en dus kloven kunnen ontstaan. Ook kan een korte tongriem een oorzaak zijn voor het ontstaan van kloven.

Tepelkloven kunnen ook ontstaan wanneer een kindje erg lang aan een borst drinkt of blijft sabbelen zonder actief aan de borst te drinken. Ook wanneer de tepel lang vochtig blijft zoals met lange voedingen en/of een natte BH of compressen, kunnen tepelkloven ontstaan.

Hoe kun je tepelkloven voorkomen?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen! Dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op de borstvoedingsperiode en dat je goede ondersteuning krijgt tijdens je kraamtijd. Of dit nu je kraamverzorgende, je verloskundige of bijvoorbeeld een lactatiekundige is!

 Aanlegtechniek: De belangrijkste tip in het voorkomen van tepelkloven is dus een goede aanlegtechniek van je kindje. Laat je kindje “een grote hap” nemen. Dat wil zeggen dat je kindje niet alleen de tepel, maar ook (een deel van) je tepelhof met de lippen omvat. Hierdoor wordt de druk verdeeld en kan er effectiever gedronken worden. Vraag ondersteuning vanuit je zorgverleners bij het aanleggen van je kindje en zorg ervoor dat je er voorafgaande aan deze periode al iets over weet door een cursus te volgen en/of je in te lezen. 

Niet te lang aan de borst: Laat je kindje ook niet te lang aan de borst drinken en vooral niet als hij/zij niet meer actief aan het drinken is. Een richttijd is ongeveer 10-15 minuten per borst. Probeer echt te voorkomen dat je kindje gaat sabbelen aan je borst.

Wissel van voedingshoudingen: De meeste kracht komt uit de kaakjes van je kindje. Wanneer je steeds in een en dezelfde houding voedt, wordt dus ook steeds 1 gebied van de tepel belast. Vooral de eerste dagen, wanneer je tepel dit nog niet gewend is, kan dit voor een overbelasting van de tepel en daarmee kloven zorgen. Wissel dus af van voedingshoudingen.

Wat te doen bij tepelkloven?

Mocht je toch tepelkloven ontwikkeld hebben tijdens je kraamtijd, dan is dat uiteraard enorm vervelend. Ze kunnen pijnklachten geven en daarmee het aanleggen lastig maken. Daarom hieronder een aantal goede advies om het herstel van de kloven te stimuleren en de eventuele pijnklachten te verminderen.

Verzorg je tepel: Laat je tepel drogen aan de lucht of maak je tepel droog voordat je je BH weer aan trekt. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed passende BH draagt met eventueel compressen die op tijd vervangen worden als ze te nat zijn. Een BH van katoen is het zachste voor de huid en zal minder snel voor irritatie van je huid en je tepel zorgen in vergelijking met synthetische stoffen. Daarnaast kan het helpen om zo nu en dan je BH juist even uit te laten om de tepels mooi aan de lucht te laten drogen en er geen wrijving is.

Het is ook prima om zo nu en dan een verzachtende tepelcrème op je tepel te smeren (zoals purelan). Echter wordt soms geadviseerd om dit na iedere voeding te doen, maar weet wel dat een tepelcrème het weefsel zachter maakt. En zachter weefsel is weer gevoeliger voor beschadigingen.. Let er daarom op dat de tepel na het insmeren van de crème de tijd krijgt om te drogen en daarmee dus ook niet te week blijft. En wat ons betreft: niet na iedere voeding smeren, maar bijvoorbeeld 2x per dag!

Gebruik je borstvoeding! Ook kan je een hele mooie natuurlijk “crème” gebruiken, namelijk: jouw eigen moedermelk! Laat na de voeding een klein drupje melk opdrogen op je tepel. Dit heeft een verzachtende en helende werking!

Rust: Het kan helpen om je tepel even rust te geven wanneer er tepelkloven zijn ontstaan. Vooral wanneer ze erg pijnlijk zijn en niet echt goed willen helen. Het kan daarom helpen om bijvoorbeeld 24 uur te gaan kolven en in deze 24 uur je kindje dus niet aan te leggen, maar je afgekolfde moedermelk aan te bieden.

Tepelhoedje: Soms kan een hulpmiddel zoals een tepelhoedje helpen om de druk op de tepels te verminderen en de tepels wat meer rust te geven. Bespreek dit samen met jouw kraamverzorgende en verloskundige en laat je hierin adviseren!

Lactatiekundige: Wanneer het aanhappen of aanleggen lastig blijkt te zijn en je er met je kraamverzorgende en verloskundige niet goed uitkomt, kan een lactatiekundige erg goed helpen. Een lactatiekundige is dé expert op het gebied van borstvoeding en kan gerichte tips en adviezen geven ten aanzien van jullie specifieke situatie.

Laat de tongriem en/of het lipbandje van je kindje beoordelen: Wanneer je kindje een te korte tongriem of lipbandje heeft kan dit voor aanlegproblemen zorgen. Daarmee dus ook voor een verkeerde aanlegtechniek en dit kan dus leiden tot kloven. Laat je kraamverzorgende of verloskundige de tongriem van je kindje beoordelen. Is er een vermoeden van een te korte tongriem en zorgt deze tongriem voor bovenstaande problemen? Dan kan het tongriempje van je kindje gekliefd worden. Weet wel: een korte tongriem zorgt lang niet altijd voor problemen dus is hij kort, maar loopt de borstvoeding fantastisch? Dan blijven we er het liefst vanaf.

Heilwolle: Het klinkt misschien gek, maar heilwolle zorgt ervoor dat de huid snel hersteld en daarmee erg geschikt voor het behandelen van die vervelende tepelkloven. Doe een klein stukje heilwolle tussen je tepel en je BH. De heilwolle zorgt ervoor dat er lucht bij de beschadigde huid kan komen en daarnaast werkt de van nature aanwezige lanoline in heilwolle verzachtend voor de tepel. Heilwolle kan daarmee ook ingezet worden bij pijnlijke tepels.

Zilverkapjes: Jaren geleden werd zilver al gebruikt bij tepelkloven! Zilver heeft namelijk van nature al een antibacteriële werking en verkoelt. Daarom legden vrouwen vroeger zilveren lepels op hun tepels tijdens de borstvoedingsperiode ter verkoeling en genezing bij kloven. Zilverkapjes helpen tegen tepelkloven en helpt ook om borstontsteking en spruw te voorkomen. Je plaatst het zilverkapje na de voeding over de tepel in je BH. Het zilverkapje is dag en nacht te dragen. Veel vrouwen zien en voelen binnen 48 uur al een wereld van verschil! En als het dan beter gaat, kun je het zilverkapje bijvoorbeeld enkel overdag gaan gebruiken.

Hydropads: Hydrogel pads, ofwel ‘mother mates’ kunnen erg goed helpen bij tepelkloven. Ze beschermen de huid en hebben een antibacteriële werking. Ze werken verkoelend en voelen zacht en comfortabel aan.

Een belangrijk advies

Heb je last van tepelkloven? Dan is hygiëne erg belangrijk! Dit omdat het een porte d’entrée is voor bacteriën. Daardoor ben je met tepelkloven gevoeliger voor spruw en een borstontsteking dus houdt beiden goed in de gaten. Het is belangrijk om de oorzaak van de kloven aan te pakken en samen te kijken naar een passende oplossing voor jullie situatie. Heb vertrouwen, vorm je eigen mening, luister naar je intuïtie en vraag om hulp!

Het is daarom goed om je tijdens je zwangerschap al voor te bereiden op de borstvoedingsperiode en je kraamtijd. Vaak een onderbelichte periode, maar wel degelijk ene periode waarin voorbereiding verschil kan maken! Tijdens je kraamtijd krijg je namelijk een heleboel liefbedoelde adviezen en goede raad, maar door al die verschillende adviezen raken ouders vaak een beetje in de war. Want wat is nou het beste voor ons? Wat willen wij? Door realistische verwachtingen en kennis te hebben omtrent de periode ná je bevalling en de borstvoeding, zal het makkelijker zijn om je eigen mening te vormen en je intuïtie te volgen! Volg een borstvoedingscursus of kom gezellig bij ons voor de Bevalwijzer Baby Basics (zowel online als fysiek in Amsterdam) of plan een Privé Sessie aan huis in!

Blogpostfoto’s: Ellen Popelier fotografie