Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

De eerste glimlach van je baby: reflex of niet?

Wist je dat je kindje in jouw buik al allerlei gezichtsuitdrukkingen aan het oefenen is? De eerste glimlachjes die je te zien krijgt zijn mega schattig, maar de kans is groot dat deze lach een reflex is op bijvoorbeeld een scheetdie dat hij/zij heeft gelaten. In deze blog zullen we het hebben over hetgeen wat we allemaal graag doen: LACHEN!

In de baarmoeder

Nog voordat jij jouw kindje in de ogen kunt kijken, is je kindje al bezig met glimlachen! Tijdens jouw zwangerschap is je kindje namelijk al allerlei gezichtsuitdrukkingen aan het oefenen, maar dit zijn nog geen doelbewuste uitdrukkingen. Wetenschappers hebben middels echo’s vanaf 24 weken van de zwangerschap uitdrukkingen bij baby’s waargenomen die overeenstemmen met lachen en huilen.

Wanneer je kindje groeit, worden deze uitdrukkingen steeds uitgebreider. In het begin kan je kindje namelijk slechts één spier van zijn/haar gezichtje tegelijk aanspannen, maar vanaf 35 weken kan je kindje tegelijk zijn/haar lippen, wenkbrauwen én neus bewegen! Je kindje oefent dit dus al in jouw buik, om op die manier ook ná de geboorte gezichtsuitdrukkingen te kunnen laten zien. Deze gezichtsuitdrukkingen zijn heel belangrijk om een band op te bouwen met jou als ouder(s).

Het is echter nog niet duidelijk of je kindje dit enkel oefent, of dat hier bijvoorbeeld ook emoties aan gekoppeld worden.

Na de geboorte

In de eerste weken na de geboorte van je kindje tovert die kleine frummel, zo af en toe, een heel tevreden glimlach op zijn/haar gezicht. De kans is echter groot dat deze lach een reflex is op bijvoorbeeld een scheetje dat hij/zij heeft gelaten. 

Maar vanaf wanneer kun je dan een échte glimlach verwachten? Gelukkig hoef je daar niet al te lang op te wachten, want vanaf 4-6 weken na zijn/haar geboorte kan hij/zij plots een heerlijke écht lach op zijn/haar gezicht toeveren! 

Hoe kun je onderscheid maken tussen een reflex en een échte lach? 
Je kindje zal die échte glimlach laten zien als reactie op iets. Je kindje herkent jouw gezicht bijvoorbeeld, een sociale lach dus. Hij/zij zal je aankijken en begrijpen dat hij/zij zich op deze manier met je kan verbinden! Het spelletje wordt alleen maar leuker wanneer je jouw kindje een brede glimlach teruggeeft!

Wat zegt deze lach over de ontwikkeling van je kindje? 

Wanneer je kindje deze glimlachen laat zien, zegt dat iets over zijn/haar ontwikkeling. Je kindje zal beginnen te begrijpen dat lachen een manier van communicatie is, dat gevoelens ertoe doen en dat ze effect hebben op de wereld om hem/haar heen. Daarnaast zullen de hersenen en het zenuwstelsel van je kindje rond 4-6 weken zodanig ontwikkeld zijn dat ze het reflexmatige lachen hebben uitgeschakeld. Wanneer je kindje lacht als hij/zij jou ziet, is het zicht van je kindje dus ook toegenomen!

Om deze ontwikkeling te bevorderen helpt het om veel met je kindje te kletsen. Geef hem/haar dan ook tijd om te ‘antwoorden’. Veel oogcontact en gekke bekken dus! Je kindje zal ultiem genieten van die rare gezichten en geluidjes. Daarnaast is een kindje een goede imitator. Wanneer jij veel naar je kindje lacht, zal hij/zij het op een gegeven moment ook terug doen!

Netflix tip

Op netflix staat momenteel een hele leuke docuserie: Babies. Van aanleg tot opvoeding, wetenschappelijke onderzoeken over de ontwikkeling tijdens het eerste levensjaar!

 

Blogpostfoto: Sue, dochter van Jeffrey en Larissa