Je kindje voelen bewegen tijdens je zwangerschap

De positieve zwangerschapstest in je handen en daarna moet je het maar geloven! Het begin van de zwangerschap kan best spannend zijn. Je buik groeit nog niet zo hard en je voelt je kindje nog niet bewegen. Je stelt je voor hoe het zou voelen, probeert elk eerste plopje en kriebeltje te plaatsen. Was dit een beweging of waren het toch mijn darmen?

Het kan je ook best onzeker maken, want waarom vraagt iedereen toch: “Voel je hem/haar al bewegen?” Heel begrijpelijk dat die vragen zorgen voor onrust, maar vanaf wanneer moet je je kindje eigenlijk voelen bewegen en hoe veel beweging is normaal? 

Blog: je kindje voelen bewegen

De eerste bewegingen

Wanneer je je kindje precies voor het eerst zal voelen bewegen is heel erg verschillend. Iedereen voelt het op een ander moment en het hangt af van verschillende factoren.

Wanneer je al eens bent bevallen, zal je je kindje waarschijnlijk iets sneller voelen bewegen dan wanneer het je eerste kindje is. Je weet de bewegingen bij een volgende zwangerschap namelijk sneller te herkennen. Al is iedere zwangerschap en ieder kindje natuurlijk ook weer anders. Had je je vorige zwangerschap een heel druk kindje en is je huidige kindje rustiger dan dat? Dan kan ook dit voor onzekerheden zorgen, maar weet: Ieder kindje beweegt volgens zijn/haar eigen patroon.

Meestal is het eerst een plopje of een kriebeltje in je buik en dat is ook best lastig om te herkennen. Als je bijvoorbeeld net op dat moment druk bent of in beweging bent, kan het best zijn dat je het niet bewust gevoeld hebt.

Daarnaast heeft het er ook nog mee te maken hoe je kindje ligt en hoe de placenta ligt. Als de placenta tegen jouw buik aan ligt dan kan het namelijk. zo zijn dat je je kindje minder snel en minder hard voelt bewegen. De placenta kan je dan vergelijken met een soort airbag. De bewegingen worden door de placenta gedempt.

Het is dus erg verschillend wanneer je je kindje voor het eerst voelt. De meeste vrouwen voelen ergens tussen de 18 en 20 weken de eerste duidelijke bewegingen en rond de 24 weken heeft eigenlijk iedereen het kindje wel af en toe gevoeld.

En daarna dan?

De bewegingen worden vanaf dat moment sterker en duidelijker. Dit omdat je kindje natuurlijk groeit en daarmee ook sterker wordt.

Wel heeft je kindje tot een week of 28 erg veel ruimte in je buik en daarmee kan het zo zijn dat je nog niet echt een patroon herkent. Dat is normaal. Je kindje kan namelijk nog alle kanten op bewegen en zich soms nog even verstoppen.

Vanaf 28 weken moet je je kindje elke dag voelen bewegen. Dit is ook de termijn waarop de meeste vrouwen een ritme/patroon gaan herkennen. Zoals dat veel vrouwen aangeven hun kindje vaak ‘s avonds en ‘s nachts te voelen.  En wellicht zijn er ook bepaalde bewegingen of geluiden waar jouw kindje op reageert.

Vanaf de 28 weken willen we dat je je kindje elke dag voelt bewegen volgens zijn/haar eigen patroon.

Wat als mijn kindje minder beweegt?

Mocht een kindje vanaf 28 weken een dag hebben dat hij/zij rustiger is dan dat jij gewend bent of heb je het kindje in de loop van de dag nog helemaal niet gevoeld? Dan is het belangrijk je extra bewust te worden van de bewegingen en even contact te maken met die kleine frummel in je buik.

Een actieve baby is namelijk een baby die zich goed voelt. Als een kindje rustiger is in jouw buik, dan betekent dat niet gelijk dat hij/zij zich niet goed voelt. Het kan ook zo zijn dat je kindje bewogen heeft op de momenten dat jij druk was en je het daardoor niet goed gevoeld hebt. Of omdat je kindje een andere houding heeft aangenomen, bijvoorbeeld met het ruggetje naar jouw buikkant. Daarmee trapt je kindje wat meer naar binnen toe en kan het ook zo zijn dat je je kindje in die houding wat minder voelt bewegen.

Echter is het wel belangrijk om even contact te maken, want een rustiger kindje kan ook minder gaan bewegen omdat hij/zij zich inderdaad minder lekker voelt in je buik.

Het advies van de verloskundige zal dan zijn om  even contact te maken. Dit kun je doen door op je linkerzijde te gaan liggen en 2 uur de bewegingen te objectiveren terwijl je ontspant. Hiermee geef je namelijk de grootste toevoer van zuurstof aan het kindje en dit zorgt er meestal voor dat je kindje wakker wordt en lekker gaat bewegen.

Ook zorgt rust ervoor dat jij je ook beter kan focussen op de bewegingen en dan jouw lijf ontspannen genoeg is om het te voelen. Een gespannen buik kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je de bewegingen minder goed voelt.

De kans is dus groot dat je je kindje gewoon weer voelt bewegen zoals je van hem/haar gewend bent. Indien dit niet het geval is en je geen reactie krijgt op het contact maken of je het gevoel blijft houden dat je kindje rustiger is dan dat je van hem/haar gewend bent, is het belangrijk dat je contact opneemt met je zorgverlener. 

Er zal dan een extra controle gedaan worden en indien nodig zal er ook een hartfilmpje van je kindje worden gemaakt om te kunnen zien wat zijn/haar de conditie is. Dit gebeurt doorgaans in het ziekenhuis en soms bij de verloskundige.

 

Veranderingen in het soort bewegingen

Tot een week of 30-32 nemen de bewegingen van je kindje toe. Daarna nemen de bewegingen niet af, maar zullen het soort bewegingen gaan veranderen. Dit komt doordat je kindje vanaf een week of 30 aanzienlijk minder ruimte krijgt in je buik. Waar je kindje eerst nog kon koppeltje duikelen, zullen het nu meer schuivende bewegingen zijn. Het is dus normaal wanneer je kindje tegen het einde van de zwangerschap minder grote bewegingen maakt.

Uiteraard blijft het wel belangrijk dat het patroon in deze bewegingen gelijk blijft. Zie iedere schuiving als een beweging, ook al zijn dit kleinere bewegingen dan voor die tijd. Is dit niet het geval of maak je jezelf zorgen, dan mag je natuurlijk altijd je verloskundige bellen voor overleg.

Wat is belangrijk om te onthouden?

  • Wanneer je je kindje voor het eerst voelt, kan dus erg verschillen! Gemiddeld is dit bij een week of 20, maar het kan ook iets eerder of later zijn.
  • Vanaf 28 weken van je zwangerschap is het belangrijk dat je het kindje iedere dag, volgens zijn/haar eigen patroon voelt bewegen.
  • Ieder kindje heeft weer een ander ritme. Het ene kindje is dus drukker dan het andere kindje. Vergelijk het daarom niet met anderen of met een eerdere zwangerschap(pen)
  • Vanaf een week of 30-32 zullen het soort bewegingen gaan veranderen. Dit doordat je kindje minder ruimte heeft in je buik. Het zullen meer schuivende bewegingen zijn dan de koppeltjes duiken die je voorheen wellicht gewend was. Het patroon blijft gelijk aan daarvoor.
  • Voel je je kindje niet dagelijks bewegen of minder dan dat je van hem/haar gewend bent? Probeer contact te maken door even  2 uur op jouw linkerzijde liggen en focus op de bewegingen. Reageert je kindje hier niet op of blijft je kindje rustiger dan dat je van hem/haar gewend bent? Neem dan contact op met je zorgverlener.

Weetje!

Wist je dat een kindje in de baarmoeder al zintuigen aan het ontwikkelen is! Wat jij eet of naar welke muziek jij luistert blijkt ook in de baarmoeder al zintuigen te prikkelen. Het kan dus best zo zijn dat jouw kindje al onbewust reageert op een stem of muziekje en dat dit na de geboorte nog extra geprikkeld wordt.

Blogpostfoto: @annasstories_