Help! Hoe kies je de voornaam van je kindje?

Keuzestress, meningsverschillen… want ga je voor een korte of toch een langere voornaam? Een naam welke ook in het buitenland redelijk uit te spreken is of ga je voor een oer-Hollandse voornaam? En hak je de knoop al door tijdens je zwangerschap of wacht je tot na de geboorte van je kindje?

Of je nu samen met een partner of alleenstaand moeder bent, het kiezen van een voornaam van je kindje is leuk, maar ook een beste uitdaging. Een naam geeft je een identiteit, maakt je herkenbaar en aanspreekbaar en is uiteraard iets heel persoonlijks. Daarnaast wil je niet dat je kind de zoveelste ‘Anne’ uit de klas is. Maar hoe maak je die keuze en zijn er eigenlijk regels aan een naam verbonden?

Vroeger was het een stuk makkelijker! 

Ja, echt! Vroeger was het een stuk makkelijker, want toen had je ook niet zoveel keuze. Je vernoemde je kind(eren) naar hun (groot)vaders of (groot)moeders. Iets wat uiteraard ook nu nog gedaan wordt, maar vaker als tweede en/of derde naam in plaats van de voornaam. Daarnaast mocht je tot ongeveer 1815 volgens de wet enkel voornamen kiezen van bekende personen uit de geschiedenis of namen die voorkomen op de heiligenkalender.

Na die tijd werd de wetgeving versoepeld en mocht je als ouders je kind ook een Bijbelse naam, een streekgebonden naam of een Germaanse naam geven.

Deze wetgeving is in de loop der jaren steeds meer versoepeld, want in principe mag je in deze tijd zelf de naam voor je kind kiezen. Echter zijn er wel uitzonderingen, namelijk: “De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.” Als een ambtenaar een naam weigert en de ouders willen geen andere naam kiezen, dan mag de ambtenaar het kind zelf een naam geven.

“Miracle of Love, TomTom of bijvoorbeeld
Fish & Chips voor een tweeling.”

Waar moet je dan aan denken bij geweigerde namen? Nou, bijvoorbeeld aan Miracle of Love, TomTom of bijvoorbeeld Fish & Chips voor een tweeling. Dus denken jullie aan een originele naam? Check dan wel nog even de volgende website waarop alle geweigerde namen in Nederland te vinden zijn: http://www.vernoeming.nl/geweigerde-voornamen/

Wanneer je je kind meerdere namen zou willen geven, dan is er geen limiet aan het aantal namen. MAAR als je extreem veel namen kiest, kan een ambtenaar dit beoordelen als ongepast en daarmee afkeuren.

De geboorte aangifte

Wanneer jouw/jullie kleintje geboren is, zullen jullie binnen drie dagen na de bevalling geboorte aangifte moeten doen bij de gemeente. Tijdens deze afspraak zal de geboorteakte opgemaakt worden en hierop staan de gegevens van jouw/jullie kind (namen, geboortedatum, geboorteplaats en het geboortetijdstip) en daarnaast de gegevens van de ouder(s).

Ook na de geboorte is er dus nog tijd om na te denken over de naam van je kindje. Wellicht hebben jullie tijdens de zwangerschap een naam bedacht, maar vinden jullie deze niet bij jullie kindje passen zodra jullie hem/haar zien. Ook dat komt nog wel eens voor! Wat we dan wel vaak zien is dat mensen een top 3 hadden in de zwangerschap en dat de uiteindelijke naam ook wel een naam is uit deze laatste top 3. 

Onee! Er staat een spelfout in de geboorte akte! En nu?

Is er tijdens de geboorte aangifte een spelfoutje gemaakt? Bijvoorbeeld een ‘i’ in plaats van een ‘y’ in de naam van je kind? Dan kan dit uiteraard nog gewijzigd worden na het opmaken van de geboorteakte. Zijn het echter grote wijzigingen en is het daarmee geen spelfout meer te noemen? Dan verloopt dit proces via de rechter. 

TIPS!

Namenlijstjes

Veel mensen (voornamelijk vrouwen, maar ook wel mannen) hebben al een lijstje in hun notities op hun telefoon staan. Namen die zij in de afgelopen weken/maanden/jaren zijn tegengekomen en waarvan zij dachten: hé wat leuk, die moet ik even onthouden dus ik noteer hem! Best handig wanneer de tijd aanbreekt om de naam van je kindje te gaan kiezen. Als verloskundige is mijn eigen lijstje inmiddels behoorlijk uitgebreid, want wat kom ik veel leuke namen tegen!

Hebben jullie nog geen lijstje? No worries, maar wellicht wel leuk én handig om dan vanaf nu bij te gaan houden! En misschien hebben dierbaren in je omgeving inmiddels kinderen en hebben zij hun zoon of dochter dié naam (of een variatie daarop) gegeven welke jij ook op jouw lijstje had staan. Daarmee worden er waarschijnlijk alweer een paar namen van het lijstje geschrapt.

Plan een brainstormsessie  

Er komt vast automatisch al een moment waarop jij of jullie samen eens gaan brainstormen over de naam voor jouw/jullie ongeboren spruit, maar het is handig om dit al bij zo’n 18-20 weken te doen. Fantaseer eens samen met jouw (geboorte)partner over je kindje. Hoe zal hij eruit gaan zien, als baby maar ook als peuter, kleuter, puber, volwassene?

Zo’n brainstormsessie kan best lastig zijn, want wat als jullie totaal niet op een lijn zitten wat betreft de naam van je kindje? Wat als de een meer van een korte, Hollandse namen is en de ander van de langere en meer ‘tropische’ namen? Hoe kom je dan saampjes tot een leuk, fijn compromis? Het kan daarom helpen om deze brainstormsessie open in te gaan, zonder oordeel. Gewoon eens van elkaar horen waar jullie los van elkaar aan denken. Wat jullie los van elkaar mooi vinden.

En wellicht denk je al bij heel veel namen: “Nee, echt niet! Vroeger zat er zo’n irritant jongetje bij mij in de klas en die heet zo”, of  “Nee, een van mijn vroegere beste vrienden heeft nu een dochter en zij heet ook zo”.

Want wat zijn er toch veel mensen waar je een negatieve of ongemakkelijke associatie bij hebt. Vast heel herkenbaar voor jullie! En wanneer je nog niet weet wat voor geslacht jullie kindje heeft, moeten jullie over twee namen nadenken. Of een leuke unisex naam natuurlijk!

Daarnaast kan het helpen om vervolgens eens allebei een top 10 lijstje te maken en dat eens met elkaar te vergelijken. Wat valt op? Zijn het lange namen of juist kort? Oerhollandse namen of veel namen die ook in het buitenland goed uit te spreken zijn?

Heb het samen over de namen die op jouw lijstje staan. Waarom spreken de namen op jouw lijstje jou zo aan? Deelt je (geboorte)partner die mening? En spreek ze vervolgens eens samen hardop uit, want hoe klinkt dit? Ook kan het helpen om weer eens weer terug te gaan naar het beeld wat je had bij jouw kind op volwassen leeftijd. Hoe zou die naam zijn als iemand volwassen is? Is het dan nog steeds wel een leuke naam?

En hoe klinkt deze voornaam in combinatie met de achternaam welke jullie kindje krijgt? Een langere achternaam klinkt vaak mooier met een kortere voornaam en andersom. Daarnaast kan het helpen om op de laatste klank van de voornaam in combinatie met de eerste klank van de achternaam te letten. Wanneer deze dezelfde klank hebben, is de gehele naam vaak niet heel fijn om uit te spreken. Dan ‘klinkt het niet lekker’. Dus: de voornaam van je kindje kan beter niet eindigen met dezelfde klank als de achternaam.

“Een langere achternaam klinkt vaak mooier met
een kortere voornaam en andersom.”

Spreek de naam of namen ook eens uit in het Engels. En hoe zou jouw kind zich daar voorstellen? Wanneer je je kind bijvoorbeeld Fanny noemt en zij zal zich in het Engels voorstellen, dan wordt het al gauw: Hi, I’m Fanny. Je zal al wel begrijpen hoe dit klinkt.  Google daarnaast ook eens de betekenis van de naam/namen. Veel namen hebben een betekenis en ook dit kan voor jullie wellicht wat namen van het lijstje halen. Zo betekend Muck ‘modder/mest’ en Jizz ‘zaadlozing’.

Let daarnaast op de voornaam in combinatie met de achternaam. Wil je je kind graag Stanley noemen? Prima, maar als je kind de achternaam ‘Messi’ krijgt, is het wellicht niet de meest handig combinatie. Net als wanneer de voornaam van je kind met een K begint en hij/zij de achternaam ‘Bouter’ krijgt: K. Bouter of bijvoorbeeld meneer S.M. Kamer.

Denk dus ook aan de initialen van de naam. Zowel in combinatie met de achternaam als los van elkaar. Sommige mensen maken juist een combinatie als H.V.J. (‘hou van jou’), maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de voorletters S.O.A. wat minder prettig zijn.

Deze tools kunnen je wellicht helpen

Er zijn momenteel al behoorlijk wat apps op de markt en ze lijken allemaal een beetje op de welbekende datingapps met swipe functie. Deze app kun je ook koppelen aan die van je (geboorte)partner. Zo heb je bijvoorbeeld de app “BabyNames” waar zo’n 30.000 namen in staan. Onder de naam staat ook direct de betekenis van de naam (wel zo makkelijk).

In plaats van potentiële dates, zoals bij Tinder, krijg je middels deze app dus allerlei verschillende namen te zien. Naar rechts swipen is ‘leuk’, naar links is ‘niet leuk’. Als jij en je (geboorte)partner de dezelfde naam naar rechts (=leuk) hebben geswiped, dan hebben jullie een match en krijgen jullie daar melding van. Deze match wordt dan aan een lijstje  toegevoegd waarop al jullie matches te vinden zijn. Aan het einde hoeven jullie alleen nog uit dit lijstje te kiezen. 

Ook heb je bijvoorbeeld de app Babynamen NL waar de 2500 meest populaire namen in te vinden zijn. Druk op het hartje bij je meest favoriete namen en deze komen automatisch in je ‘favorieten lijst’ te staan.

Liever een boek in handen voor mee op vakantie? De keuze is reuze! Er zijn intussen al onwijs veel boeken gemaakt met daarin heel veel babynamen. Arceren, omcirkelen, onderstrepen, doorstrepen, krassen; heerlijk! Maar ook zijn er ontelbare websites ontwikkeld waar je nog kan filteren op Bijbelse namen, babynamen van beroemdheden, tijdloze namen, etc. Heel veel succes! 

Populaire namen

De top 10 populaire jongens en meisjesnamen in Nederland. Maar weet wel: mocht je voor een van deze namen gaan, dan kan het heel goed zo zijn dat je kindje in een klas komt waar nog 4 kinderen zijn met diezelfde naam.

1. Noah
2. Daan
3. Lucas
4. Levi
5. Sem
6. Finn
7. Liam
8. James
9. Milan
10. Luuk

1. Emma
2. Mila
3. Sophie
4. Zoë
5. Julia
6. Tess
7. Sara
8. Anna
9. Evi
10. Saar

Blogpost foto: Lisa Joy fotografie