De eerste echte glimlach van jouw baby

De eerste echte glimlach van jouw baby

“Hij kan al lachen!”, vertelde een kersverse vader mij trots toen ik op dag 4 na de geboorte bij ze op kraamvisite kwam. “Dat weet ik heus wel, maar laat me nou maar in die waan.”, zei hij toen ik hem vertelde dat dit een reflex was… Sorry to burst your bubble.

Veel mensen weten wel dat de lach van een pasgeboren baby niet bewust gaat, maar hoe zit het nou precies?

De ontwikkeling in verschillende fases

In de baarmoeder: Jouw kindje ontwikkeld zijn of haar lach in verschillende fases en dat begint zelfs al in de baarmoeder! In je buik is je kindje al druk aan het oefenen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Ook het lachen wordt al in de baarmoeder geoefend. Dit blijkt uit onderzoeken met 3D echo’s. Wanneer je zo’n 24 weken zwanger bent, kan jouw kindje al afzonderlijke bewegingen maken met zijn/haar gezichtsspieren. Ze openen hun mondje of steken bijvoorbeeld hun tong uit. Vanaf een week of 35 kan jouw kindje complexere bewegingen tegelijkertijd maken. Zoals het fronsen met zijn/haar wenkbrauwen en het bewegen van zijn/haar neusje. Ongeboren baby’s kunnen nog geen geluid maken, maar de uitdrukkingen die gepaard gaan met huilen of lachen, hebben ze al wel ontwikkeld!

De eerste weken na de geboorte: In de eerste weken na de geboorte van jouw kindje, kan hij/zij af en toe een prachtige, gelukzalige glimlach op zijn/haar lieve snoetje toveren. Dit kan al vanaf dag 3 na zijn/haar geboorte. Vaak gebeurt dit als je kindje net slaapt, net na een voeding, als je hem/haar kriebelt of als je rustig lieve woordjes zegt. Soms is dit maar een halve lach (1 mondhoekje omhoog), dat is mijn persoonlijke favoriet!

4-6 weken oud: Vlak na de geboorte kan een kindje nog niet zo goed/scherp zien, maar vanaf zo’n 6 weken is het zicht zodanig scherp dat de baby dingen van elkaar kan onderscheiden. Als je je gezicht dicht bij je kindje houdt, kan hij/zij je belonen met de allermooiste glimlach. Mensen met een bril of donkere volle wenkbrauwen hebben hierbij een stapje voor, aangezien dit een duidelijker contrast geeft en daarmee zichtbaarder is voor je kindje. Dat is dan dus ook de reden dat je al brildrager wellicht regelmatig aangestaard wordt door een baby in de supermarkt. Nadat het zicht voor je kindje dus beter is, zal je gaan merken dat de reflexmatige lach dus veranderd. Die eerste echte glimlach van jouw kindje zal hij/zij op zijn/haar gezicht toveren naar aanleiding van iets. Meestal omdat je kindje jouw gezicht herkent en daarmee is het dus een hele sociale lach. Een blije lach met van die heerlijke glinsteroogjes. Je kindje maakt contact met je, zoekt verbinding en het wordt voor hem/haar alleen maar leuker als ook jij een big smile teruggeeft! Al gauw gaat je kindje bij dit lachen ook geluidjes maken.

4 maanden oud: Na zo’n 4 a 5 maanden veranderen deze geluidjes in de allerleukste lach van allemaal; de schaterlach! Zo een die iedereen van een rothumeur af kan helpen. Deze prachtige schaterlach kan je uitlokken door de baby te kietelen, knuffelen, gekke bekken te trekken of gekke geluiden te maken.

6 maanden oud: Vanaf 6 maanden oud gaan baby’s mensen herkennen en gaan ze hun mooie lach richten op mensen die ze kennen of leuk vinden.

8 maanden oud: Baby’s ontwikkelen ook in deze periode al een gevoel voor humor. In het begin zal dat nog afhankelijk zijn van of jij het ook grappig vindt en ook moet lachen. Maar al gauw wordt dat afhankelijk van of de baby het zelf grappig vindt. Zo kan vanaf een maand of 8 je kindje bloedserieus blijven kijken als jij iets doet waarvan je zelf denkt dat het grappig is, of in lachen uitbarsten als jij per ongeluk je broodnodige bak koffie uit je handen laat vallen. Vooral deze onverwachtse dingen vinden baby’s vaak erg lachwekkend, neem bijvoorbeeld het kiekeboe-spelletje! Dit gevoel voor humor heeft meer te maken met emotie, namelijk angst als je ‘weg bent’ en blijdschap als je weer tevoorschijn komt. De grens hiertussen is maar een dun lijntje. Als jouw baby wat gevoeliger is kan het dus ook zo zijn dat hij/zij in huilen uit barst van jou iets te enthousiaste ‘kiekeboe’!  

Hoe dan ook, of de lach van jouw baby nou gericht is of niet, een stuiptrekking is of dat je gewoon keihard uitgelachen wordt, het blijft een van de mooiste dingen om te zien! En de lach van jouw baby is natuurlijk de allermooiste 😉

Het glimlachen stimuleren

Kan je echt niet wachten op die eerste echt glimlach van je kindje? Dan kun je je kindje aanmoedigen om te gaan lachen! Het is wel belangrijk dat je je kindje hierbij niet overstimuleert.

Ga in gesprek met je kleintje! Maak hierbij veel oogcontact. Praat tegen hem/haar en geef je kindje de tijd om te “antwoorden”. Trek wat gekke bekken, maak rare geluidjes. Je kindje zal het in zich opnemen en ervan genieten! Daarnaast kan het ontzettend helpen om veel naar je kindje te lachen, want baby’s zijn hele goede imitatoren! Op een gegeven moment zul je zien dat je kindje terug zal lachen. En geniet van deze lach! Lach terug, maak contact. Want we weten allemaal: we willen zoveel mogelijk vastleggen op beeld en zijn daarmee al snel geneigd om onze telefoon erbij te pakken en het te filmen. Maar juist dan verlies je het contact. Neem die brede glimlach in je op, lach terug, klets, behoud oogcontact. Er zullen er vanzelf nog velen volgen!

    Blogpostfoto: Dochter van Larissa Hooglans, Sue