Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

Waarom beginnen de meeste bevallingen 's avonds of s' nachts?

Hoe komt dit en heeft volle maan hier invloed op?

Als je in je omgeving vraagt hoe laat iedereen bevallen is, is dat meestal ’s ochtends. Dat betekent dat het grootste gedeelte van de bevalling ’s avonds en/of ’s nachts heeft plaats gevonden. Maar hoe kan dit? En heeft volle maan hier nog invloed op, of is dat een grote fabel?

In deze blogpost gaan we verder in op de (tijd van) start van de bevalling. 

De start van de bevalling

Het is nog niet helemaal duidelijk wat je bevalling precies laat beginnen. Er zijn sterke aanwijzingen dat je kindje het uiteindelijke signaal geeft om de bevalling te laten starten. Doordat je kindje signalen afgeeft, zal jouw lijf hierop reageren en mede daardoor de bevalling laten starten. Hierbij spelen hormonen ook een belangrijke rol.

Een natuurlijke start van de bevalling begint meestal met krampen die steeds krachtiger en regelmatiger komen. Ongeveer 90% van de bevallingen begint op deze manier. Wanneer je vliezen als eerste breken (in ongeveer 10% van de gevallen), is het afwachten of en wanneer je lijf hierop gaat reageren met krampen. Ongeveer 70% van de vrouwen waarbij het start met het breken van de vliezen, krijgt binnen 24 uur spontaan weeën.

Hormonen

Progesteron
Progesteron is een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon. Dit hormoon zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je menstruatie uitblijft en dit is dan ook het eerste signaal van je lijf dat je zwanger kunt zijn. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat je baarmoederspier minder gevoelig is en weerhoudt je lichaam er dus van om te vroeg te gaan bevallen.

Tegen het eind van de zwangerschap zien we een daling in de concentratie van dit hormoon waardoor andere hormonen de vrije hand krijgen. 

Prostaglandines
Door de daling van progesteron, kan onder andere de prostaglandine concentratie in je lichaam toenemen. Dit hormoon zorgt voor de verweking en rijping van je baarmoedermond. De baarmoedermond is het eerste gebied wat in de aanloop naar/tijdens de bevalling zal veranderen. Prostaglandines kunnen daarnaast ook voor voorweeën zorgen.

Doordat je meer prostaglandines aanmaakt, zal je lichaam reageren door in je hersenen oxytocine aan te maken. Oxytocine is HET bevalhormoon!

 

Oxytocine
Tijdens de zwangerschap wordt er al oxytocine aangemaakt. Echter wordt de werking van dit hormoon geremd door progesteron. Oxytocine is hét bevalhormoon en zorgt ervoor dat de baarmoederspier zal gaan samentrekken. Vaak begint je lijf met wat (onregelmatig) gerommel. Het proces versterkt zichtzelf waardoor je steeds meer oxytocine aanmaakt. Door deze toename in concentratie zal je steeds krachtigere weeën krijgen.

Tijdens een inleiding van de bevalling wordt er ook gebruikt van dit hormoon. Alleen dan in een kunstmatige vorm welke je toegediend krijgt via een infuus. Ook wanneer de weeën tijdens de bevalling afzakken of niet krachtig genoeg zijn, kan kunstmatige oxytocine ervoor zorgen dat de bevalling doorzet en je verder gaat ontsluiten.

Maar waarom dan 's avonds of 's nachts?

Het vrouwenlichaam en de natuur zijn heel slim ingericht. Wanneer de omgeving niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt voor de bevalling, zal je lijf hierop reageren door de aanmaak van oxytocine te remmen. De aanmaak van oxytocine wordt geremd door het stresshormoon adrenaline. De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt.

Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen ’s avonds of ’s nachts starten. Je eventuele partner is op honk, het wordt donker, je rust uit in bed, voelt je veilig en op je gemak. Allemaal signalen voor je lijf om de adrenaline te laten dalen waardoor de oxytocine kan toenemen en je klaar bent om te bevallen.

Wat wij als verloskundigen ook vaak zien is dat de weeën in de volgende situaties wat af kunnen zakken. Bijvoorbeeld wanneer je de verloskundige gebeld hebt omdat je al enige tijd regelmatige en krachtige weeën hebt. Ze besluit, in overleg met jou, langs te komen en de weeën worden ineens een stuk minder (frequentie en/of kracht). Zo ook wanneer je de wens hebt om poliklinisch te bevallen of een medische indicatie hebt voor een ziekenhuisbevalling. Richting de auto, de auto in en eenmaal in het ziekenhuis heb je ineens een stuk minder (krachtige) weeën. De spanning, onrust, prikkels en eventuele stress zorgen ervoor dat je adrenaline aanmaakt. De oxytocine komt hier maar moeilijk langs en wordt geremd en dus… minder (krachtige) weeën. Wanneer je als barende vrouw weer in je ‘bevalbubbel’ kruipt (bijvoorbeeld door even onder de douche te gaan zitten), zie je vaak dat de adrenaline weer zal dalen en daarmee de weeën dus weer toe zullen gaan nemen. 

Meer kans om te bevallen bij volle maan, feit of fabel?

De maan is en blijft een magische gewaarwording. We krijgen vaak de vraag of er ook daadwerkelijk meer baby’s geboren worden met volle maan. Tot op heden is hier echter geen bewijs voor gevonden.

Als we namelijk kijken naar het aantal geboortes op die ene dag per maand en we dit aantal vergelijken met de andere dagen, zien we geen verschil. Tijdens volle maan lijkt het aantal geboortes dus gewoon gelijk te zijn met de andere dagen van de maand. Wat overigens wel opmerkbaar is, is de piek rondom de volle maan tijdens de nieuwe maan. Tevens zijn er ook rondom de supermaan in februari 2019 opvallend veel baby’s geboren. Heeft de kracht van deze supermaan hier dan echt invloed op gehad?

Ondanks dat er niet veel wetenschappelijk bewijs is, worden er wel steeds meer verbanden gezien tussen de volle maan en de energie, emoties, het slaappatroon en dromen van mensen. Of het nou waarheid is of niet, wanneer je gelooft dat de volle maan jouw bevalling op gang zal gaan helpen, kan het er (onbewust) voor zorgen dat je beter kunt loslaten. Je gaat beter naar je lichaam luisteren je lichaam kan gaan reageren met haar hormonen.

Voorbereiding op je bevalling

Ondanks dat een bevalling niet te voorspellen valt, zijn er een heleboel zaken die wel degelijk goed uitgelegd en voorbereid kunnen worden. Veel zwangeren hebben daar dan ook behoefte aan. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken, dat als je goed geïnformeerd bent en realistische verwachtingen over de bevalling hebt, de kans groter is dat je met een goed gevoel terug kijkt op je bevalling. Tijdens onze Bevalwijzer zwangerschapscursussen vertellen we je alles over het verloop van de bevalling, weeën, de manieren om daarmee om te gaan inclusief de ademhalingstechnieken, massage technieken en mogelijkheden voor (medicamenteuze) pijnbestrijding. Ook zullen we het hebben over de ‘wat als scenario’s, want wat als je bevalling anders loopt dan verwacht of gehoopt? Wanneer wordt je overgedragen naar het ziekenhuis en waarom. We gaan in op de gang van zaken in een ziekenhuis en de eventuele medische toeters en bellen. Zodat ook deze scenario’s geen verrassing meer zullen zijn, je weet wat je mogelijkheden zijn en waarom en hoe er bepaalde dingen gevraagd en/of gedaan worden.

Al met al informatie gebaseerd op kennis en talloze ervaringen die wij als verloskundigen als geen ander hebben. Informatie waarvan wij als Bevalwijzer team vinden dat een zwangere en haar geboortepartner die ook zou moeten hebben. 

Blogpostfoto: Lisa Joy Kruis, mama van Lua en Yma