Coaching rondom zwangerschap en geboorte
Het krijgen van een kind is iets geweldigs, voor velen een langgekoesterde droom die werkelijkheid wordt. Maar: een zwangerschap en een bevalling kunnen grote psychische en lichamelijke gevolgen hebben voor een vrouw. En voor die gevolgen is er wat Laura Langelaar betreft nog te weinig ruimte een aandacht. Precies daarom is zij twee jaar geleden Laura Langelaar Verloscoaching gestart. In haar praktijk kunnen vrouwen én mannen terecht die vóór, tijdens of na de zwangerschap gevoelens van angst, schuld, schaamte, verdriet, boosheid, rouw of onzekerheid ervaren. Verloscoaching biedt laagdrempelige ondersteuning waarbij begrip en erkenning voorop staan. In deze blog zal Laura meer over haar coaching vertellen.
– Laura Langelaae aan het woord
Het zou standaard moeten zijn
In mijn ideale wereld krijgt iedere vrouw die een kinderwens heeft, in verwachting of bevallen is, standaard een aantal gesprekken aangeboden. Het is zo’n enorm life-event, er zou wat mij betreft veel meer aandacht mogen gaan naar de impact die dit heeft op het welzijn van de vrouw. De vrouwen die bij mij aankloppen, komen met uiteenlopende verhalen: het zijn vrouwen die in een IVF-traject zitten, het zijn zwangeren die vol angst toeleven naar de bevalling, het zijn moeders die worstelen met hun nieuwe rol, het zijn ouders die hun kind verloren hebben.
Toestemming
Wat ik merk is dat veel vrouwen zichzelf de mond snoeren met de gedachte dat ze niet zo moeten zeuren en dat het veel erger had kunnen verlopen. Het is belangrijk om hen als het ware toestemming te geven om te mogen voelen wat ze voelen. Of om te mogen rouwen bijvoorbeeld.Rouwen gaat namelijk niet alleen over het verliezen van een persoon. Rouwen gaat ook over het verliezen van verwachtingen, van dromen, van hoop, van gezondheid.
Een vrouw die een gezond kind ter wereld brengt middels een onverwachte keizersnede, is uiteraard blij en dankbaar dat zij en haar kind in goede gezondheid zijn. Maar daarnaast zie je vaak dat ze tegelijkertijd erg verdrietig is omdat ze niet vaginaal heeft kunnen bevallen, zeker als ze daar allerlei mooie verwachtingen bij had. Het lijkt erop alsof dit gevoel er minder of niet mag zijn. Voor de buitenwereld zijn de zwangerschap en bevalling ‘afgerond’, maar voor de vrouw in kwestie niet. Dit kan ertoe leiden dat ze zich eenzaam gaat voelen en daar bovenop ontwikkelt zich vaak een schuldgevoel: ‘Waarom kan ik niet gewoon blij zijn?’
Veiligheid
Het allerbelangrijkste in het contact met cliënten vind ik de veiligheid die de client hopelijk voelt om alles, maar dan ook werkelijk alles te durven zeggen. Ze mag haar zwangerschap en kind vervloeken, ze mag opgelucht zijn na een miskraam, ze mag huis en haard willen verlaten omdat ze gek wordt thuis. Er bestaan nog teveel taboes op het gebied van zwangerschap, bevalling en moederschap: laten we ze alsjeblieft met z’n allen omverwerpen en onszelf bevrijden van het belemmerende en soms zelfs verstikkende effect dat ze hebben op ons.
Op maat gemaakt traject
De vrouwen die bij mij aankloppen zijn verschillende persoonlijkheden, met verschillende achtergronden en verschillende hulpvragen. Ik werk daarom niet met een vastomlijnd coachtraject maar bekijk en bespreek per client wat zij nodig heeft en wat ik kan inzetten. Dit zijn sowieso gesprekken (soms zijn er drie nodig, soms tien), maar ik geef ook regelmatig oefeningen en opdrachten mee: denk aan ontspanningsoefeningen, een schrijfopdracht of het opvragen van het medisch dossier om het vervolgens samen door te nemen.
Intermezzo:
Een client die ik nooit zal vergeten is Trudy, wiens eerste bevalling een heftige, traumatische ervaring was. Hierdoor ontwikkelde zich een behoorlijke angst voor haar tweede bevalling. Door uit te pluizen waar die angst precies over ging, heb ik haar stapje voor stapje op weg kunnen helpen om haar volgende bevalling met vertrouwen tegemoet te treden. Trudy blikt terug op het coachingstraject: “Laura heeft me op een laagdrempelige manier geholpen. Door de combinatie van een opleiding in de verloskunde en haar coaching skills, kon zij veel praktische tips geven en dieper ingaan op hoe een bevalling werkt. Ook kon zij mij goed voorbereiden op gesprekken met medisch specialisten. Laura had snel door waar de kern van mijn trauma zat, waardoor we samen konden toewerken naar het overwinnen van mijn angsten. Ik ben er van overtuigd dat ik mede hierdoor een fijne en soepele bevalling heb gehad.”
Soms is er meer nodig
De meerwaarde van mijn coaching zit in mijn brede ervaring. Als professional heb ik jarenlang gewerkt als trainer/docent/coach. Daarnaast heb ik door mijn vierjarige ervaring als verloskundige in opleiding alle facetten van het vak leren kennen en praktiseren.
Wat ik belangrijk vind als coach, is helder hebben voor jezelf waar de grenzen van je eigen kunnen liggen. Sommige vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt, hebben genoeg aan een aantal gesprekken met mij. Anderen hebben meer gespecialiseerde hulp nodig, zoals een EMDR-behandeling, en dienen doorverwezen te worden. Het is aan mij om dat goed in te schatten en om die reden doe ik regelmatig aan bijscholingen en cursussen op het gebied van de geestelijke gezondheid.
In de praktijk of aan huis
Laura Langelaar Verloscoaching is een kleinschalige praktijk in Katwoude (gemeente Waterland) op 10 minuten reisafstand van Amsterdam-Noord. De praktijk is makkelijk bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Afspraken kunnen zowel overdag als ’s avonds gepland worden en vinden plaats in de praktijk of in overleg bij de client thuis. Kijk voor meer informatie op www.verloscoaching.nl.