weeënstorm

Oh help! Een weeënstorm tijdens je bevalling… en nu?

Een angst welke veel zwangeren hebben is toch wel het krijgen van een weeënstorm tijdens de bevalling. Maar wat is een weeënstorm eigenlijk en wat kun je het beste doen als je er een hebt tijdens je bevalling?

Het hoe wat en waarom van een weeënstorm

Een wee is een ritmische samentrekking van je baarmoeder. Je kunt een wee zien als een soort golfbeweging, hij komt langzaam op, je voelt hem toenemen in intensiteit, hij bereikt een piek en neemt vervolgens weer langzaam af. Een wee duurt meestal ongeveer één minuut waarna je vervolgens weer een paar minuten pauze hebt. Echtwaar, doorgaans heb je langer pauzes dan dat je weeën hebt! Gelukkig maar, want deze pauzes heb je nodig om even bij te komen, een slok water te nemen en op adem te komen voordat de volgende wee zich weer aandient.

Maar hoe zit dat dan met een weeënstorm? Tijdens een weeënstorm heb je 6 of meer weeën per 10 minuten. Ze komen zo kort op elkaar dat je eigenlijk geen echte pauzes meer ervaart. Hierdoor ben je nog aan het bijkomen van de vorige wee wanneer de volgende wee weer toeslaat; een hele pittige uitputtingsslag!

Een weeënstorm komt vaker voor bij een inleiding dan bij een bevalling die spontaan op gang komt. Tijdens een inleiding krijg je via een infuus synthetische oxytocine toegediend. Soms pakt jouw lichaam tijdens de inleiding de draad op en gaat dan lichaamseigen oxytocine maken. Met als gevolg: te veel oxytocine resulterend in een weeënstorm.

Doordat je weeën en de hartslag van de baby tijdens een inleiding continu worden gemonitord middels banden om je buik, worden de vele weeën die je hebt gauw opgemerkt door je verloskundige of arts waarna de pomp voor de synthetische oxytocine een paar standjes lager wordt gezet. Ervaar je enorm veel weeën en is er nog niemand op de kamer geweest om de pomp omlaag te zetten? Druk dan alsjeblieft op de bel en geef aan wat jij nodig hebt. Jij hebt de regie! Als dit niet werkt kan een weeënremmend middel toegediend, waarna je snel wat meer rust zal krijgen.

We zien ook nog wel eens dat vrouwen een weeënstorm krijgen na het spontaan of kunstmatig breken van de vliezen. Door het breken van de vliezen komt er meer oxytocine vrij in je lijf en dit dan net even iets teveel zijn voor je. Wel zien we vaak dat dit zich vaak na 30-60 minuten normaliseert en je weeënfrequentie weer wat afneemt waardoor je meer rust hebt om bij te komen. 

weeënstorm - Laura de Winter
weeënstorm - Laura de Winter fotografie

Mocht jij één van de weinigen zijn die tijdens een natuurlijke bevalling wordt verrast door een weeënstorm of natuurlijk tijdens een ingeleide bevalling; wat je dan ook doet, probeer vooral niet in paniek te raken! Weet dat die krachtige weeën hun werk doen en de bevalling waarschijnlijk een stuk sneller zal verlopen.

Een ‘voordeel’ van een weeënstorm is dus dat de bevalling vaak echt een stuk sneller gaat, maar is dit wel echt een voordeel? Veel vrouwen zeggen achteraf het gevoel gehad te hebben dat hun lijf een loopje met ze nam. Dat het te snel ging en hun hoofd eigenlijk achter de feiten aan liep.

Vrouwen hebben vaak het gevoel geen controle gehad te hebben tijdens de weeënstorm en geven regelmatig aan angstig te zijn geweest door de pijn en de snelheid in de opbouw van de weeën.

Weet dat het heel normaal is dat je lichaam en geest een enorm snelle bevalling echt moeten verwerken. Dus praat er over met je partner en met je verloskundige, schrijf je verhaal op en stel je vragen. Neem je tijd om deze gebeurtenis een plekje te geven en vraag om hulp als je dat nodig hebt.

5 tips om door die weeënstorm heen te komen

  • Rust: Probeer echt rustig te blijven, want pijn verergerd bij angst en paniek. Probeer mee te bewegen met jouw bevalling en uiteraard is dat tijdens een weeënstorm een enorme uitdaging! Maar wanneer je je gaat verzetten tegen de situatie, werkt dat alleen maar averechts en is het lastiger om die intense weeën op te vangen. Probeer daarom, met behulp en ondersteuning van jouw (geboorte)partner en zorgverleners, kalm te blijven en je lijf (én koppie) het signaal te geven: het is oke, ik doe het goed en ik kan dit aan!
  • Warmte: Warmte werkt ontspannend en door beter te ontspannen maak je meer natuurlijke pijnstillers aan. Daarom kan warmte bij een weeënstorm echt helpen de weeën dragelijker te maken en de pauzes tussen je vele weeën door wellicht ook zelfs iets te verlengen. Dus denk aan een douche, een bad, een warme kruik en aan de temperatuur in jouw bevalomgeving.
  • Je ademhaling: Haal jezelf uit die paniek modus door te focussen op je ademhaling. Probeer rustig naar je buik te ademen tijdens de pauzes tussen je weeën door. Tijdens de wee zelf kan het helpen om goed in te ademen door je neus en die inademing in kleine pufjes uit te blazen door je mond. Daarmee blijf je die wee de baas en neemt de pijn niet de overhand. Laat je (geboorte)partner je hierbij ondersteunen. Puf samen met hem of haar die weeën weg, kijk elkaar aan en gebruik zijn of haar ademhalingsritme als houvast. Samen kunnen jullie dit!
  • TENS apparaat: Als je de weeënstorm met name in je rug voelt, kan een TENS apparaat zeker wat verlichting bieden. Doordat je de intensiteit van de TENS zelf kan bepalen, geeft het gebruik vaak ook een gevoel van controle. Een dubbele werking dus! Met een TENS apparaat geef je jezelf stroomstootjes en die stroomstootjes verhogen de aanmaak van natuurlijke pijnstillers en blokkeren de pijnprikkel naar je hersenen.
  • Medicinale pijnstilling: Door een weeënstorm gaat de bevalling vaak snel, mogelijk zelfs te snel voor het gebruik van sommige soorten pijnstilling. Hierdoor is een ruggenprik mogelijk geen optie meer. In sommige ziekenhuizen kun je echter kiezen voor lachgas of bijvoorbeeld het morfine pompje (Remifentanil). Zorg ervoor dat je voorafgaande aan je bevalling al iets meer weet over de verschillende pijnstillingsopties door een cursus te volgen of door je in te lezen. Dit zodat je op het moment zelf weet wat je voorkeur heeft.

Blogpostfoto’s: Laura de Winter fotografie