Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

Wanneer slaapt je kindje in zijn of haar eigen kamertje?

Rooming in
We zien het vaak: zo rond de 20-30 weken is de baby kamer klaar voor gebruik, toch slapen de meeste kindjes de eerste maanden na hun geboorte (meestal 6-12 maanden) bij hun ouder(s) op de kamer. Dit noemen de rooming-in. Op deze manier heb je goed zicht op je pasgeboren frummel en het is uiteraard handig wanneer je borstvoeding geeft.  Je bent dicht bij je kindje wanneer hij/zij huilt en hoort de geluidjes die hij/zij maakt. Daardoor ben je er vlug bij wanneer er iets aan de hand is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat rooming-in de kans op wiegendood verminderd en helpt het bij een veilige hechting. Wanneer je kindje bij jou in de buurt ligt, zal hij/zij zich veilig en geborgen voelen.

Natuurlijk erg prettig, maar het kan er ook voor zorgen dat jij zelf wat onrustiger slaapt. We zien het vooral bij ouders die hun eerste kindje gekregen hebben. Ze ontwikkelen een scherp functionerend ‘zesde zintuig’ dat elk geluidje en iedere beweging registreert, waardoor ze licht of onrustiger slapen.

Er komt een moment waarop je je kindje op zijn/haar eigen kamertje wil laten slapen. Dit noemen we rooming-out, je laat je kindje dan in zijn/haar eigen kamertje slapen. Hoe zit dit precies en hoe kun je dit het beste aanpakken?

Bedding in: de co-sleeper

Rooming-in is wel weer iets anders dan bedding-in. Wanneer we het namelijk over bedding-in hebben, slaapt je kindje in een co-sleeper (aanschuifbedje) tegen jouw bed aan.

rooming-out

Uiteraard is de keuze voor rooming-in helemaal aan jou, zo ook de keuze voor het moment waarop je je kindje in zijn/haar eigen kamertje laat slapen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Maar wanneer laat je je kindje dan op zijn/haar eigen kamertje slapen? Je kunt bijvoorbeeld een mijlpaal kiezen voor rooming-out: bijvoorbeeld als je kindje ’s nachts geen voeding meer nodig heeft, of als hij/zij meer dan zes uur achter elkaar doorslaapt. Ook kun je ervoor kiezen dat je je kindje op zijn/haar eigen kamertje laat slapen wanneer hij/zij zich zelfstandig kan omrollen van buik naar rug.

Echter is je eigen gemoedstoestand hierin ook erg belangrijk, want merk je dat je van ieder geluidje of iedere beweging van je kindje wakker wordt? Dan kun je je voorstellen dat je licht en onrustig slaapt en daardoor erg weinig uren slaap pakt. Dan is het waarschijnlijk beter om je kindje al eerder op zijn/haar eigen kamertje te laten slapen.

Hoe pak je het aan?

Voor de meeste kindjes is het behoorlijk wennen om opeens alleen op een kamer te liggen, zonder het vertrouwde geluid van de ademhaling en bewegingen van zijn/haar ouders. Om een te grote overgang (en daarmee veel onrust) te voorkomen, is het verstandig om rooming-out stap voor stap aan te pakken. 

Stappenplan rooming-out

  1. Zorg voor een vast bedritueel: De meeste kindjes ontwikkelen zo rond 6-8 weken een dag- en nachtritme. Dat is dan ook de tijd om te starten met een vast bedritueel. Zorg er dus voor dat je tijdens de rooming-in al een bedtijdroutine creëert. Probeer daarom iedere avond alle stapjes in dezelfde volgorde te doen voordat je je kindje in bed legt. Bijvoorbeeld: wassen, pyjama aan, slaapzak aan, liedje zingen en nog een voeding geven.
  2. Laat je kindje overdag aan het kamertje wennen: Het kan helpen om je kindje eerst overdag in zijn/haar eigen kamertje te laten slapen. Uiteraard kan het ook zijn dat je kindje de eerste avond(en) echt wel wat meer geruststelling nodig heeft dan dat je van hem/haar gewend bent. Dat is volkomen normaal! Probeer je kindje te kalmeren door een liedje te zingen, een playlist aan te zetten zoals pink/white noise (dit werkt vaak heel goed!) of geruststellend zijn/haar gezichtje/buikje of ruggetje te strelen.
  3. Avonden proberen: Wanneer het overdag goed gaat, dan kunnen jullie door naar de volgende stap: de avonden. Leg je kindje dan na het vaste bedritueel wakker in zijn/haar eigen kamertje. Ga het kamertje uit, maar zorg ervoor dat je je kindje nog wel hoort door de deur bijvoorbeeld op een kiertje te laten staan. Is hij/zij erg onrustig of aan het huilen? Ga dan naar je kindje toe, probeer je kindje niet direct uit zijn/haar bedje te halen maar in bed te troosten. Ook hier kan de afspeellijst pink/white noise erg goed helpen. Het kan helpen om je hand zachtjes op hem/haar buikje/schouders te leggen. Is je kindje rustig? Haal dan je hand rustig weg, maar laat de afspeellijst nog even aan staan.
    Huilt je kindje? Dan mag je het gerust eventjes aankijken, je kindje even laten huilen kan echt geen kwaad. Maar lukt het niet om je kindje in zijn/haar bedje te kalmeren en blijft hij/zij huilen? Dan is mijn advies om je kindje eruit te halen en op je arm te kalmeren. Is hij/zij weer rustig, leg je kindje dan weer terug in het bedje. Lukt dit ook niet? Probeer het dan een volgende keer opnieuw. Het heeft even tijd nodig!