Durf los te laten, jouw lichaam is uniek!
Een veel gehoorde uitspraak: “Een vrouwenlichaam is gemaakt om te bevallen, maar die van mij liet me in de steek.” Je ziet tegenwoordig veel motiverende geboorteverhalen voorbij komen. Een beweging waar wij blij van worden, want voorheen kwamen enkel de negatieve en veelal onrealistische verhalen in beeld. Maar we zien wel dat kersverse ouders ook juist door deze positieve verhalen kunnen gaan twijfelen over hun eigen ervaring, over hun geboorte. Iets wat zo onwijs jammer is, want een geboorte heb je nu eenmaal niet van A tot Z in de hand. Wees dus voorbereid om te durven en kunnen loslaten. Hoe? Door vertrouwen in je lijf, in het proces, je kindje, je geboortepartner én in je geboorte team!
Want wat als je bevalling anders loopt?
“We zijn gemaakt om te bevallen en we mogen vertrouwen op de natuur. We moeten meer in ons lijf zitten en minder in ons hoofd.” Een uitspraak welke we zeker meer kracht mogen geven, maar wat als jouw bevalling anders loopt? Je mindset gedurende jouw bevalling is een belangrijke factor. Je moet de boel de boel kunnen laten en juist ‘uit je koppie’ kunnen gaan, maar tegelijkertijd ook het mentale aspect kunnen omarmen en in kunnen zetten om te kunnen blijven ontspannen.
En hoe doe je dat als je bevalling niet verloopt zoals je het voor ogen had? Hoe blijf je trots op jouw geboorte en jouw ervaring wanneer je het gevoel hebt dat je in de steek gelaten bent door jouw eigen lijf? Of wanneer je dit gevoel zelfs gedurende je bevalling hebt Bevalwijzer verloskundige Selina deelt in deze blog haar ervaring. Haar kijk op deze situatie, de verhalen over het gevoel gefaald te hebben. Iets wat zij steeds vaker terug ziet komen.
In de steek gelaten
e afgelopen jaren heeft Selina verschillende vrouwen in het kraambed begeleid die zich in de steek gelaten voelen door hun eigen lichaam. Ze hadden een prachtig bevalplan geschreven en hadden zich voorgenomen de natuur haar gang te laten gaan. Ze gingen voor een bevalling met vertrouwen in eigen lichaam. Totale overgave in de weeën.
Zo sterk en krachtig als zij de bevalling in gingen is bewonderingswaardig en krachtig te noemen. Selina zou alle bevallen dames op het hoogste voetstuk willen zetten.
Toch voelden vrouwen dit achteraf niet zo. Vrouwen die tijdens de bevalling bijvoorbeeld pijnstilling nodig hadden, hulp nodig hadden zoals bijstimulatie of een kunstverlossing. Vrouwen die zich zo voorgenomen hadden “natuurlijk” te willen bevallen en nu het gevoel hadden dat ze gefaald hebben. Ze hebben het gevoel dat zij iets verkeerd gedaan hebben tijdens het proces of voelen dat ze het vertrouwen in hun lijf kwijtgeraakt zijn. Zij geven aan dat alle mooie, goedbedoelde en hoopgevende woorden en geboorteverhalen soms juist pijn kunnen doen.
Het is natuurlijk een prachtig streven om zonder medische ingrepen te bevallen. Enkel medische ingrijpen wanneer er noodzaak voor is, maar wat als het geboorteproces anders loopt? Wat als situaties zich voordoen waar we dan geen controle over hebben? Mogen we dan niet meer trots zijn?
Pijnstilling is niet meteen “de makkelijkste weg” en een keizersnede is absoluut geen falen.
Ieder geboorteproces is anders en hoe graag we het ook willen, we hebben er niet altijd invloed op. Pijnstilling is niet meteen “de makkelijkste weg” en een keizersnede is absoluut geen falen.
De natuur kan ook soms hard en oneerlijk zijn en daar mag je zeker even van balen en boos om zijn. Je mag kritisch zijn, je geboorte ervaring meenemen en het streven hebben het in het vervolg anders te doen. Maar weet: er zijn nog steeds elementen waar we geen grip op hebben. Hoe graag we het ook willen.
De taak van ons als zorgverleners
Als zorgverleners hebben we hier ook een grote taak in. Goede en duidelijke communicatie, tijdig en juist informeren en gehoor geven aan autonomie zijn hierin heel belangrijk. In gesprek blijven met de zwangere en haar partner en/of familie. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en kraamtijd.
Als zorgverleners zijn we verplicht om goed te informeren zodat jij als zwangere een weloverwogen besluit kan maken. We moeten blijven communiceren met de persoon achter de buik.
Want communicatie tijdens de geboorte en zich gehoord voelen is een belangrijke factor welke bijdraagt in de uiteindelijke geboorte ervaring. Wanneer er duidelijk en eerlijk gecommuniceerd wordt tijdens het proces, is de kans groter dat een vrouw (ook wanneer de bevalling anders loopt dan verwacht of gehoopt) positief terugkijkt op het gehele proces.
Goede voorbereiding op je bevalling
Daarnaast draagt goede voorbereiding bij aan de uiteindelijke geboorte ervaring. Door een cursus te volgen en meer te begrijpen wat er in je lijf gebeurt, hoe een proces verloopt en vooral ook: wat als het anders loopt, kun je beter meebewegen met het proces wanneer zich een onverwachts scenario voordoet. Het geeft meer vertrouwen, handvaten en een rugzakje waar je uit kan halen wat je op dat moment nodig hebt.
Een deel van de bevalling hebben we helaas niet in de hand en hierbij moeten we in gesprek blijven met elkaar. Blijven praten, maar ook vooral blijven luisteren.
Wanneer je goed geïnformeerd bent over het gehele proces en een weloverwogen keuze kunt maken, maar ook wanneer je weet welke hulp er is indien er hulp nodig is, durf je meer in het moment te leven. Wees dus voorbereid om te durven en kunnen loslaten. Jouw lichaam is uniek!
Blogpost foto: Naomi Vonk Fotografie