Welke Vitamine D druppels kan ik veilig gebruiken?

Kinderartsen waarschuwen voor Vitamine D druppels die mogelijk een schadelijke stof bevatten, maar welke druppels kun je dan veilig gebruiken?

Vitamine D beschermd je kindje tegen de Engelse ziekte, ofwel rachitis waarbij er sprake is van vergroeiiingen van het skelet. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Daarmee is het een belangrijke vitamine voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D speelt een rol bij het immuunsysteem en de werking van spieren(1,2,3,4). Je kindje maakt in zijn/haar eerste jaren flinke stappen! Naast de voedingen heeft je kindje daarom extra Vitamine D nodig om de groei te ondersteunen. Daarom is het advies om je kindje elke dag 10 microgram Vitamine D te geven(1,2,3).

Tot de leeftijd van vier jaar kan je kindje nog niet voldoende vitamine D uit zijn/haar voeding en zonlicht halen(1). Daarom adviseren we om vanaf de 8e dag na de geboorte totdat je kindje 4 jaar is, dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Dit advies geldt ook wanneer je je kindje (gedeeltelijk) flesvoeding geeft. Daarnaast geldt het advies wanneer je kindje een donkere of getinte huidskleur heeft en/of niet veel buiten komt, hij/zij zijn/haar hele leven extra vitamine D te geven. Dit omdat mensen met dit huidtype minder vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.

Welke druppels kan ik het beste kopen voor mijn pasgeboren baby?
Kinderartsen waarschuwden onlangs over het feit dat aan sommige vitamine D-druppels een mogelijk schadelijke stof toegevoegd is(5). Het gaat hierbij om propylgallaat (E310), een stof die gebruikt wordt om bederving tegen te gaan. Officieel mogen er geen additieven (hulpstoffen), waar propylgallaat onder valt, worden toegevoegd aan producten die bedoeld zijn voor kinderen van 0 tot 1 jaar(5).

Het is echter nog onbekend hoe schadelijk propylgallaat is. Dit omdat 0 tot 1 jarigen niet blootgesteld mogen worden aan een onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van stoffen.

RTL nieuws (5) bekeek de verpakkingen van verschillende Vitamine D druppels voor baby’s in een aantal winkels van grote drogisterijketens. De stof propylgallaat (E310) is toegevoegd aan Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon. Aan de andere varianten van Davitamon Vitamine D druppels, is geen propylgallaat toegevoegd. Tevens is er geen propylgallaat gevonden in Vitamine D druppels van andere merken. Daarom is het advies om geen Vitamine D Aquosum en Vitamine Aquosum suikervrij van het merk Davitamon te gebruiken.

Vitamine D tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode
 Als zwangere is je Vitamine D behoefte niet verhoogd. Toch adviseert de Gezondheidsraad om als zwangere dagelijks 10 microgram Vitamine D te gebruiken(2,3). Je kunt zelf de afweging maken om wel of niet voor deze suppletie te kiezen. Bovenstaand advies is gebaseerd op een aantaal kleinschalige onderzoeken waaruit blijkt dat 10% van de Nederlandse zwangeren een te laag Vitamine D gehalte heeft(6). Wanneer je van Marokkaanse, Turkse of Surinaamse afkomst bent, ligt dit percentage hoger. Tijdens de borstvoedingsperiode heb je als vrouw geen verhoogde behoefte aan Vitamine D. Wanneer je een donkere/getinte huidskleur hebt of niet vaak buiten komt, geldt het standaard advies om extra Vitamine D te nemen.

Er moet echter meer en beter onderzoek gedaan worden om duidelijke conclusies te kunnen trekken over het nut van extra Vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap(6). Het advies aan alle zwangeren is om elke dag naar buiten te gaan en gezond en gevarieerd te eten. Wanneer je vermoed dat je onvoldoende vitamine D (en calcium) uit je voeding binnen krijgt en/of onvoldoende wordt blootgesteld aan zonlicht, kun je overwegen extra Vitamine D te suppleren.

Suppletie adviezen Vitamine D (1)

Groep Leeftijden Wie
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen
Vrouwen Zwanger Iedereen
4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huid
4 t/m 49 jaar Overdag niet veel buiten of het dragen van bedekkende kleding
50 jaar en ouder Iedereen
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huid
4 t/m 69 jaar Overdag niet veel buiten of het dragen van bedekkende kleding
70 jaar en ouder Iedereen

Manon  de  Graaf

Foto:  Sue, dochter van Larissa Hoogland & Jeffrey Verweij  

Bronnen

  1.  Voedingscentrum. Vitamine D. Beschikbaar via:chttps://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
  2. Gezondheidsraad. Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2009; publicatienummer 2009/06. ISBN 978-90-5549-93101.
  3. Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienummer 2012/15. ISBN 978-90-5549-931-1.
  4. Whitney E, Rolfes SR. Understanding Nutrition. Twaalfde druk. Wadsworth: Cengage Learning; 2008. Hoofdstuk 10.
  5. RTL Nieuws. Kinderartsen waarschuwen voor Vitamine D druppels met propylgallaat. Beschikbaar via: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4936306/vitamine-vitaminedruppels-vitamine-d-propylgallaat-davitamon
  6. Cochrane review: Vitamin D suppletion for women during pregnancy. Cochrane review_ Vitamin D suppletion for women during pregnancy 2012 De-Regil LM, Palacios C, Ansary A, Kulier R, Pena-Rosas JP. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2012: issue 2.Art.no. CD008873.