Light touch massage tijdens je bevalling

In onze vorige blog hebben we het al gehad aanraking. Het is bewezen dat aanraking pijn kan doen verzachten. Daarmee dus super functioneel tijdens je bevalling! 

Daarnaast maak je tijdens je bevalling gelukshormonen aan; oxytocine en endorfine. Oxytocine is hét hormoon dat zorgt voor samentrekkingen van de baarmoederspier en daarmee dus voor weeën. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en komt vrij bij aanraking, knuffelen, vrijen. Daarmee heeft oxytocine ook een pijnstillende werking. 

Naast oxytocine, maakt je lichaam ook endorfine aan tijdens je bevalling, een tweede gelukshormoon. Endorfine heeft een pijnstillend effect en daarnaast verminderd het gevoelens van angst. Daarmee zorgen deze gelukshormonen ervoor dat jij je beter kunt ontspannen en hoe meer jij je ontspant, hoe beter de oxytocine haar werk kan doen. 

Endorfine zorgt er ook voor dat jij beter in je geboortebubbel kunt keren, je de tijd los kunt laten en je je kunt focussen op je ademhaling. Endo betekent letterlijk binnen en het laatste deel komt van morfine. Niet zo gek dus dat endorfine qua werking lijkt op morfine. 

Massage

Tijdens je bevalling is het belangrijk dat jij je goed ontspant. Focus daarom op technieken en tools welke endorfine en oxytocine verhogend zijn en stress uit de weg gaan. 

De light touch massage kan hierin goed bijdragen om de gelukshormonen te laten stromen en daarmee de pijn te verzachten. Massage verlaagd de hartslag en bloeddruk, het ontspant de spieren en zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen.

De light touch massage is heel erg simpel! Ik weet eigenlijk 100% zeker dat je dit al wel een keer gedaan hebt bij je partner of vroeger als kind bij je ouder(s). Het is het zachte kietelen / strelen over de huid. Deze lichte, strelende aanrakingen verhogen de aanmaak van oxytocine en endorfine en hebben daarmee een pijnstillend effect! 

Probeer maar eens terug te denken aan de momenten van liefde met je/een partner. Zorgden lichte aanrakingen destijds niet voor een sensatie in je lichaam, waardoor je je een beetje licht in je hoofd of zelfs suf voelde? Dat is de kracht van aanrakingen die de endorfine in ons lichaam laten stromen!

Deze light touch massage kun je toepassen door je (geboorte)partner met zijn/haar vingertoppen over je huid te laten bewegen. Raak als (geboorte)partner de huid hierbij heel zacht aan en maak een cirkelende beweging. Bijvoorbeeld een S vorm of een V vorm. Deze light touch massage wordt veel toegepast op rug, schouders, nek armen en gezicht, maar kan over het gehele lijf toegepast worden. 

S vormen: Vorm een reeks S-vormen vanaf de basis van haar ruggengraat weer omhoog naar haar nek, oren en langs haar armen. Of vanaf haar onderrug langzaam stap voor stap omhoog, als een soort infinity teken zoals in onderstaande video.

V vormen: Vorm dan heel lichtjes met de toppen van je vingers voorzichtig een reeks V-vormen vanaf de basis van haar ruggengraat naar haar nek, oren en langs haar armen.

Probeer deze korte oefeningen maar eens
Sluit je ogen en streel/kietel zachtjes over je onderarmen, je handen. Raak je huid minimaal aan en maak een cirkelende beweging. 

Probeer ditzelfde eens in je nek. Beweeg je vingers langzaam richting de achterkant van je oren, langs de voorkant van je oren richting de zijkanten van je voorhoofd, je slapen, je kaken en vervolgens weer richting je nek. 

Voel je dat tintelende gevoel? Ook wanneer je (geboorte)partner dit bij je doet krijg je ditzelfde gevoel. Het tintelende gevoel kan zelfs nog meer aanwezig zijn. Deze light touch massage of ook wel liefdevolle aanrakingen genoemd, sturen een golf van endorfine door je lichaam.

Video: gemaakt door Inge Berken, geboortefotograaf