Harde buiken tijdens je zwangerschap
Tsja die harde buiken tijdens je zwangerschap… Ze kunnen behoorlijk vervelend en onaangenaam zijn. Het gevoel hebben alsof je een grote, zware steen ingeslikt hebt en je buik onder flinke spanning staat. Je baarmoeder is een grote spier en spant bij een harde buik aan. De ene baarmoeder is hier gevoeliger voor dan de andere. Het kan zijn dat jouw baarmoeder al gauw geprikkeld raakt en daardoor dus aanspant, maar weet ook: niet iedere zwangere heeft er last van tijdens haar zwangerschap.
Echter is het wel belangrijk om alert te zijn wanneer je ze regelmatig hebt. Het kan een teken zijn dat je te druk bent of dat er iets anders aan de hand is. Want wanneer moet je aan de bel trekken bij je verloskundige?
Wat is het verschil tussen harde buiken en weeën?
Er is vaak best veel verwarring: heb ik weeën of harde buiken? Want bij (voor)weeën spant je buik ook aan, wordt hij hard. Vaak zit het verschil hem in de duur en intensiteit.
Weeën komen en gaan, ze komen in een golvend patroon. Een periode van rust wisseld zich af met een kramp en aangespannen buik welke 60 seconden of korter aanhoudt. Deze wee zal vervolgens weer afzakken om, na enige tijd, weer op te komen. Dit patroon zal opbouwen. Dus vaak begint het met korte krampen en langere pauzes en zullen deze krampen naar verloop van tijd toenemen in frequentie, intensiteit en in duur.
Harde buiken voelen oncomfortabel aan, maar doen geen pijn. En daarnaast zijn ze vaak gerelateerd aan iets wat je doet, een volle blaas, drukke dag of bewegingen van je kindje. Wanneer je rust neemt, zal de harde buik ook weer afzakken.
Waardoor ontstaan harde buiken?
Harde buiken kunnen een teken zijn van spanning. De baarmoeder kan geprikkeld raken bij een volle blaas, tijdens of na het vrijen of bijvoorbeel een flink actief kindje in je buik. Ook kunnne harde buiken veroorzaakt worden door spanning, stress en een drukke dag.
Merk je dat je iedere dag na thuiskomst van het werk vervelende harde buiken hebt? Dan is dit een signaal om zeker naar te luisteren, want je lijf geeft aan: je bent te druk! Geef het aan bij jouw zorgverlener en doe het eventjes iets rustiger aan op werk of probeer bijvoorbeeld een aantal dagen per week thuis te werken.
Of zit jij nog midden in een verbouwing en ben je dozen aan het in- of uitpakken, de muren aan het schilderen etc? Dat is op zich geen probleem als het nog goed voelt voor je lijf, maar merk je dat je regelmatig harde buiken krijgt? Ja, dan is het toch echt tijd om net iets meer te gaan delegeren.
Wat kun je doen bij harde buiken? De belangrijkste is eigenlijk: rust nemen. Harde buiken zijn een teken van je lijf dat je te druk bent. Geef daar gehoor aan en neem even rust. Wanneer je gaat liggen verminderd de spanning in je buik en de druk op je banden. Daardoor zie je vaak dat de harde buik afzakt.
Daarnaast werkt warme vaak erg goed! Warmte ontspant en die harde buik is dus een aangespannen spier. Dus pak lekker een kruik, neem een warme douche of een warm bad ter ontspanning.
Zet je ademhaling in om rustig te worden, om te ontspannen. Leg je handen op je buik en adem even rustig in naar je buik. Zorg voor een ontspannen, rustige ademhaling.
Een blaasontsteking
Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn van harde buiken. De meest bekende klacht van een blaasontsteking is pijn bij het plassen, maar dat is nou juist de klacht welke vaak uitblijft tijdens de zwangerschap! Daarnaast ben je tijdens je zwangerschap gevoeliger voor het ontwikkelen van een blaasontsteking.
Klachten welke bij een blaasontsteking kunnen passen is een zeurend gevoel in je onderbuik en frequent moeten plassen. En ja, die laatste.. Waarschijnlijk loop je al behoorlijk vaak naar het toilet doordat je kindje flink op je blaas duwt, maar het gaat erom dat je dan wel goed kunt plassen. Merk je dat het om ‘loze aandrang’ gaat? Dus het gevoel dat je nodig moet plassen, maar dat er maar een paar druppels komen? En/of heb je regelmatig harde buiken? Dan is het raadzaam om je urine even te laten controleren bij je huisarts of zorgverlener.
Wanneer het een blaasontsteking is, is het belangrijk dat deze behandeld zal worden. Waarom? Allereerst natuurlijk omdat een onbehandelde blaasontsteking kan opstijgen naar je nieren en een nierbekkenontsteking kan veroorzaken. En nee, dat wil je niet! Maar daarnaast ook omdat je baarmoeder door een blaasontsteking zo enorm geprikkeld kan raken dat de harde buiken wél overgaan in weeën en dat je bijvoorbeeld prematuur (<37 weken) bevalt.
Dus bij twijfel: laat je urine even controleren!
Wanneer zijn harde buiken een reden om je verloskundige te bellen?
Het is belangrijk om alert te zijn op harde buiken. Ze horen er natuurlijk bij, maar heb je erg vaak last van harde buiken en bijvoorbeeld ook na een rustige en ontspannen dag? En zakken ze niet goed weg ondanks dat je rust neemt? Dan is dat reden om contact op te nemen met je zorgverlener.
Daarnaast adviseren wij je om je zorgverlener te bellen wanneer je meer dan 6 harde buiken hebt per uur of ze toenemen in duur/frequentie/intensiteit. Harde buiken horen geen pijn te doen, is dit bij jou wel het geval? Neem dan contact op met je zorgverlener.
Jouw zorgverlener zal je klachten uitvragen en eventueel een extra controle inplannen. Hierbij kan het advies zijn om je urine even te laten controleren op een blaasontsteking en kan het zo zijn dat ze inwendig onderzoek doen om te beoordelen of de baarmoedermond veranderd qua lengte, consistentie of opening (ontsluiting).
Blogpost foto: Ellen Popelier