De locatie van jouw bevalling - Pure life geboortefotografie

De locatie van jouw bevalling – Waar zou jij graag willen bevallen?

Kortgeleden is de thuisbevalling in Nederland uitgeroepen tot Nederlands immaterieel erfgoed. Iets waar wij als verloskundigen erg trots op zijn, want hoe fijn is het dat je als laag risico zwangere de keuze hebt om thuis in je eigen omgeving te bevallen? Er zijn dan ook veel vrouwen die dit een fijn en vertrouwd idee vinden, maar uiteraard ook heel wat vrouwen die dit absoluut niet wensen. En ook dat is prima!

“Het gaat erom dat je bevalt op een locatie waar jij je veilig voelt, waar jij je goed kunt ontspannen.”

Maar hoe maak je die keuze? Dat kan soms best lastig zijn en daarom is het wellicht fijn om te weten wat de mogelijke opties zijn. 

Wanneer er geen medische bijzonderheden zijn voorafgaande aan je zwangerschap, tijdens je zwangerschap en ook je bevalling voorspoedig verloopt, heb je hier in Nederland de keuze om thuis, poliklinisch of in een bevalcentrum of bevalhotel te bevallen. Wanneer er medische bijzonderheden zijn, bestaat er een hoger risico op eventuele complicaties en daarmee ben je medisch en zal je waarschijnlijk in een ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een klinisch verloskundige / een arts assistent of gynaecoloog.

Bevallen in een geboortecentrum, een geboortehotel of in het ziekenhuis zonder medische indicatie 

Wanneer ga je richting jouw gewenste locatie?
Wanneer je geen medische indicatie hebt, kun je ervoor kiezen om in een geboortecentrum, een geboortehotel, thuis of poliklinisch te bevallen. Dan zal je eigen verloskundige eerst bij jullie thuis komen. Het is namelijk belangrijk om je te beseffen dat we vaak pas verkassen richting een geboortecentrum/geboortehotel of ziekenhuis wanneer je 5-6 centimeter ontsluiting hebt. Dat betekent dus dat je de eerste centimeters van de ontsluiting toch echt thuis en saampjes doet. Wellicht komt je verloskundige bij je thuis om even te kijken hoe het gaat, naar het hartje van je kindje te luisteren, je bloeddruk te meten en indien gewenst ook een inwendig onderzoek te doen.

Wanneer je in die fase 1/2/3/4 centimeter ontsluiting hebt (wat heel normaal is voor een eerste inwendig onderzoek!), kan het goed zijn dat jouw verloskundige zegt: goed bezig, ga zo door ik ben rond xxxx uur weer bij jullie terug. In de tussentijd kunnen jullie haar uiteraard bellen wanneer jullie haar nodig hebben.

Wanneer je 5-6 centimeter ontsluiting hebt, zal je verloskundige je waarschijnlijk vragen wat je zou willen. Wil je thuis blijven of wil je graag verkassen naar een geboortecentrum, geboortehotel of naar een ziekenhuis voor een poliklinische bevalling? Ook tijdens je bevalling kun je dus nog een keuze maken in de locatie rondom jouw bevalling.

Wellicht heb je tijdens je zwangerschap wel voorgenomen om thuis te bevallen, maar voelt dit tijdens je bevalling eigenlijk niet prettig voor je of andersom. De opties blijven dus gewoon open dus pin je er ook niet te veel op vast tijdens je zwangerschap.

Ga er open in, heb vertrouwen en luister naar je gevoel!

Een thuisbevalling

Een omgeving waarin jij je prettig en ontspannen voelt. Dat is dan ook vaak de reden waarom vrouwen (en hun geboortepartner) thuis willen bevallen. En hoe fijn is het om na de geboorte van je kindje niet meer te hoeven verplaatsen, maar je gewoon in je eigen bed kunt blijven liggen? Wanneer je kiest voor een thuisbevalling, zal jouw verloskundige tijdens de bevalling naar je toe komen om daar jouw bevalling te begeleiden. Tijdens de bevalling zal zij ook jouw kraamverzorgende of het kraambureau bellen voor assistentie tijdens de bevalling.

Maar is thuisbevallen echt wel zo veilig? Die vraag wordt ons met regelmaat gesteld. En JA! Thuisbevallen is veilig. Wanneer er geen medische indicatie ontstaat, is thuis bevallen een veilige optie. Jouw eigen verloskundige zal tijdens jouw bevalling keer op keer weer een risico inschatting maken. Of dit nu thuis, poliklinisch of in een geboorte- centrum of hotel is. Wanneer er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat, zal de verloskundige jullie tijdens de bevalling verwijzen naar het ziekenhuis. Echter komen complicaties tijdens de bevalling maar weinig voor en ook wij als verloskundigen kunnen handelen in een thuissituatie.

We hebben alles bij ons om een thuisbevalling veilig te laten verlopen en ook om bij bepaalde spoedsituaties te kunnen handelen wanneer dat nodig blijkt te zijn (de kans is overigens heel klein dat er een spoedeisende situatie ontstaat). Je moet je een beetje voorstellen dat er een soort mini ambulance in onze auto ligt. Hierin zitten bijvoorbeeld hechtspullen, hechtmateriaal en verdoving, medicatie welke wij kunnen geven bij ruim bloedverlies na de bevalling, een katheter om de blaas te legen of te vullen, zuurstof voor moeder en kind, en nog veel meer!

Tijdens de bevalling zal je verloskundige al haar spullen klaarleggen. Dit zodat, indien het toch nodig blijkt te zijn, zij direct kan handelen.

Wanneer je kindje en de placenta geboren zijn en er eventueel gehecht is als dat nodig is, krijg je wat te eten waarna je onder begeleiding van ons (verloskundige en/of kraamverzorgende) even lekker kunt douchen. Nee, geen uren onder de douche, maar je gewoon even afspoelen. In de tussentijd zorgen wij ervoor dat je bed weer heerlijk schoon is. Gooien we het beddengoed direct in de was en kun je schoon en wel je bed instappen om daar bij te komen van je bevalling.

“Maar jullie willen als verloskundigen toch dat iedereen thuis bevalt?”

Dat is een vraag die geregeld gesteld wordt, maar ook een vraag waarop wij een duidelijk antwoord hebben. Namelijk: nee! Wij willen dat iedereen een positief gevoel overhoud aan haar bevalling, erop terug kijkt als een positieve geboorte ervaring. Wij willen dat vrouwen bevallen op een locatie zij zich prettig voelen, waarin zij zich goed kunnen ontspannen. En ja, natuurlijk zijn wij trots en blij met de keuzevrijheid die er hier in Nederland is en juist daarom zullen wij jou ondersteunen en begeleiden in jouw keuze. We bewegen met je mee en staan naast je! 

Een geboortecentrum / geboortehotel of poliklinisch

Wanneer je besluit te willen verkassen naar een geboortecentrum of geboortehotel, zal jouw verloskundige gaan bellen om te vragen of er plek is. Wanneer jullie mogen komen, zal jullie verloskundige met jullie mee gaan. Zij zal achter jullie aan rijden en de verdere bevalling op die gewenste locatie verder begeleiden.

In verschillende regio’s van ons land bestaan er geboortecentra en hotels. Wij omschrijven dit eigenlijk altijd als de niet witte bevalkamer. Ze proberen de kamers huiselijk in te richten zodat ook daar een fijne, ontspannen en huiselijke sfeer gecreëerd wordt. In een geboortecentrum of geboortehotel zal de verloskundige, net als in een thuissituatie, ondersteund worden door een kraamverzorgende.

Wat belangrijk is om te weten, is dat niet ieder geboortecentrum of geboortehotel verbonden is aan een ziekenhuis. Dat kan dus betekenen dat, wanneer er tijdens je bevalling een medische indicatie ontstaat, je dus nog moet verkassen naar een (ander) ziekenhuis.

 In een geboortecentrum, een geboortehotel en in het ziekenhuis zijn er verschillende ‘attributen’ aanwezig. Attributen denk je misschien? Ja, daarmee bedoelen we een baarkruk, een geboortebal, een douche en soms is er daarnaast ook een bad aanwezig of is er een mogelijkheid om een bad te huren en aldaar op te zetten. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw eigen zorgverlener. Daarnaast zijn meeste verloskamers in het ziekenhuis tegenwoordig mooi en rustig ingericht. Er hangt een ontspannen sfeer en vaak is er ook een comfortabele (slaap)bank aanwezig voor je geboortepartner.

Een medische bevalling

Als je een medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, dan komt er geen verloskundige thuis. Wanneer de bevalling begonnen is, bel je het ziekenhuis en dan ga je (in overleg met hen) naar het ziekenhuis toe.

Je bevalling wordt dan begeleid door een klinisch verloskundige of een arts-assistent en een verpleegkundige. Ook wanneer je medisch bent, kun je eigen spulletjes meenemen naar het ziekenhuis als jij je daar prettig bij voelt. Tegenwoordig is het in meerdere ziekenuizen ook bij een medische bevalling mogelijk om in bad te bevallen of je ontsluitingsweeën op te vangen wanneer je die wens hebt. Er zijn ziekenhuizen met ingebouwde geboortebaden, maar het kan ook mogelijk zijn om een eigen (gehuurd of gekocht) geboortebad mee te nemen of aldaar te huren. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij jouw zorgverlener. 

Een plaatsindicatie
Het kan ook zo zijn dat je een plaatsindicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen. We noemen dit ook wel een BD indicatie. Bijvoorbeeld wanneer je een hoog BMI hebt of wanneer je tijdens jouw vorige bevalling ruimer bloed hebt verloren. Dan mag jouw eerstelijns verloskundige jouw bevalling nog steeds begeleiden, maar heb je wel een lichte medische indicatie en zal de bevalling dus in het ziekenhuis plaatsvinden.

Hoe maak je die keuze?

Het gaat erom dat jij bevalt op een locatie waar jij je prettig voelt, waarin jij jezelf in jouw eigen kracht kunt zetten en zo goed mogelijk kunt ontspannen. Het fijne aan het Nederlandse zorgsysteem is dat we een keuze hebben, kunnen kijken wat goed voelt. En weet: thuisbevallen is, wanneer je een laag risico zwangerschap hebt, net zo veilig als in het ziekenhuis.

Het is fijn om er tijdens je zwangerschap al een beetje over na te denken, maar je legt niets vast. Het kan tijdens je bevalling ineens heel anders voelen en het is belangrijk om daar naar te luisteren! Pin je er dus niet teveel aan vast, laat het los en volg je intuïtie.

De plaats van jouw bevalling - Pure life geboortefotografie

Wat is handig om in huis te halen voor een thuisbevalling? 

In geval van een thuisbevalling is het belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt. Hier zitten benodigdheden in zoals matjes, gaasjes en een navelklem of cordring welke wij nodig hebben tijdens de bevalling. Ook wanneer je je hebt voorgenomen om poliklinisch of bijvoorbeeld in een geboortecentrum te bevallen, is het belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt. Waarom? Omdat je nooit weet waar je uiteindelijk bevalt. Wellicht voelt het thuis toch beter of gaat het simpelweg te snel om nog te verkassen naar een andere locatie. Vaak wordt het kraampakket vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Gebruik je hem uiteindelijk niet of heb je nog spullen uit het kraampakket over? Geef dit na je kraamtijd aan je verloskundige of doneer het aan bijvoorbeeld stichting babyspullen. Er zijn altijd vrouwen welke het minder breed hebben en niet aanvullend verzekerd zijn. Alle beetjes helpen voor hen!

Daarnaast is het fijn als het bed wat hoger staat, op zogenoemde klossen (minstens 80 centimeter hoog). Verloskundige Manon herinnert zich namelijk nog heel goed dat zij in 2016 een bevalling op een luchtbed begeleid heeft. Prima natuurlijk en op dat moment zelf redden wij het echt wel, maar de dagen daarna was dit behoorlijk voelbaar in rug en nek. Ook wij gaan graag nog een aantal jaartjes mee! Dit geldt uiteraard ook voor je kraamverzorgende, want gedurende de kraamweek zal zij controleren of jouw baarmoeder na de bevalling mooi zakt, of een eventueel ruptuur mooi geneest en zal zij onder andere ondersteunen met het voeden van je pasgeboren spruit.

Daarnaast is stromend water uiteraard fijn. Voor jezelf, want douchen is vaak erg prettig gedurende je bevalling, maar ook voor ons. Denk hierbij aan het wassen van onze handen, een warme washand welke we tegen je perineum kunnen houden tijdens de persfase, het schoonmaken van gebruikte klemmetjes etc.

Extra’s voor mee naar een ziekenhuis of geboortecentrum

Het kan fijn zijn om wat persoonlijke spulletjes mee te nemen om daarmee de kamer ook persoonlijker te maken. Hierdoor kun je beter ontspannen en dat is bevorderlijk voor het proces! Zo kun je denken aan een boxje voor muziek, een eigen badjas/kussen, een (zout)lampje of bijvoorbeeld etherische oliën. Dit kan helpen om een diepere ontspanning te bereiken.

Wanneer jullie gebruik willen maken van een cordring in plaats van een navelklemmetje, is het belangrijk dat jullie ook die meenemen. Dit omdat ze nog niet in ieder ziekenhuis een cordring hebben. Kraamverbanden etc. hoef je niet zelf mee te nemen, deze zijn aanwezig.

Daarnaast is het vaak fijn om voorafgaande aan de bevalling al even na te gaan bij je zorgverzekeraar of er extra kosten bij een poliklinische bevalling of een bevalling in een geboortecentrum of hotel komen kijken. Je huurt daar tijdens je bevalling een kamer en vanuit de aanvullende verzekering wordt dit soms (deels) vergoed, maar niet altijd.

De locatie van jouw bevalling - Pure life geboortefotografie