Wat als het lampje even uit gaat?

De angst om flauw te vallen tijdens de bevalling

Veel partners zijn bang om flauw te vallen tijdens de bevalling. Maar hoe kun je dit als partner voorkomen en wat als je je echt even niet lekker gaat voelen? In deze blog zullen we ingaan op deze witte wegtrekkers dit met enige regelmaat voorkomen.

Waarom?

Een bevalling is een intensie gebeurtenis. Niet alleen voor je vrouw, maar ook voor jou als partner! We gingen een tijdje geleden in op het feit dat de meeste bevallingen ‘s avonds en ‘s nachts beginnen. Dat kan dus betekenen dat je een hele dag gewerkt hebt en de nacht door moet.

Naast de vermoeidheid die op een gegeven moment op kan gaan spelen, zullen er vast en zeker ook wat zenuwen zijn. Je helpt je vrouw te ondersteunen bij het opvangen van de weeën middels massage, ‘mee-puffen’, motivatie, etc. Je probeert zo je best te doen en nóg krijg je een snauw naar je toe. Probeer hier niet teveel van aan te trekken en ga vooral niet in discussie!

Maaaaar zorg ook zéker goed voor jezelf!!

Eten en drinken

Eet en drink voldoende, ook al heb je niet echt trek. Denk daarbij wel om eten en drinken wat erg stinkt (broodje pindakaas, koffie, banaan). Veel vrouwen kunnen dat tijdens de bevalling niet uitstaan. Daarom mijn advies: broodje pindakaas mag uiteraard als je daar dol op bent, maar eet hem even op de gang én neem daarna een smintje of pepermuntje. Een banaan geeft veel energie dus dat is zeker een goede om tussendoor te eten. Gooi de bananenschil echter niet weg in een emmertje op de kamer, enkel in een gesloten prullenbak óf buiten de kamer. Veel partners drinken koffie tijdens de bevalling. Dit is uiteraard logisch, maar ook hiervoor geldt: neem daarna een smintje/pepermuntje. Als je namelijk na je kop koffie gaat meepuffen met je vriendin, krijg je vast en zeker de opmerking dat je uit je mond stinkt.

Boodschappenlijstje voor in de ziekenhuistas en voor in huis:

  • Mueslirepen
  • Ontbijtkoek
  • Fruit (appel/banaan)
  • Sportdrankje (géén energydrank)
  • AA drankje
  • Colaatje
  • Dextro
  • Appelsap
  • Limonade

Ondanks dat toch licht in je hoofd?

Het kan natuurlijk zijn dat je je, ondanks dat je goed gegeten en gedronken hebt, toch niet lekker voelt worden. De beste tip die ik kan geven is: Luister naar je lijf! Wanneer je voelt dat je licht in je hoofd of duizelig word; Ga zitten! Probeer je niet groot en stoer te houden, want het komt echt vaker voor. Ik spreek uit eigen ervaring dat je niet de eerste bent die zich groot probeert te houden, blijft staan en vervolgens tegen de vlakte gaat. Dan zul je nét zien dat je met je hoofd op het randje van de stoel of de vensterbank kukelt en je een flinke jaap in je hoofd hebt. Je bent niet de eerste die vervolgens naar de Eerste Hulp gereden moet worden voor een paar hechtingen… terwijl de bevalling van je vrouw gewoon door gaat!

Dus: ga zitten, geef aan dat je je even niet zo lekker voelt. Dan geven we je wat zoets te drinken, wat te eten en een koude washand. Dan knap je vaak snel op!

Manon  de  Graaf

Blogpostfoto: Maenmeisje, foto gemaakt door Larissa Hoogland