Logo Bevalwijzer
NL | EN
Logo bevalwijzer

Een draagdoek of een draagzak?

Kinderen worden al jarenlang gedragen. Het geeft je kindje een veilig gevoel, stimuleert de hechting en de aanmaak van oxytocine en bevordert daarnaast de borstvoeding (zie ook de blog; Hoe werkt borstvoeding?). Daarnaast is het natuurlijk heel praktisch, want je hebt de wagen niet nodig! Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je driehoog achter woont zonder lift, of lekker in het bos zou willen wandelen. Maar hoe maak je de juiste keuze bij het aanschaffen van een draagdoek of een draagzak en vanaf wanneer mag je je kindje gaan dragen?

Mag je een pasgeboren baby al dragen?

Direct na de geboorte mag je je kindje al dragen. Het dragen van je kindje is niet zwaar. Ook omdat jij als moeder al gewend bent om het gewicht mee te dragen (door de zwangerschap). Ook is de ervaring dat je, tijdens het dragen van je kindje direct de eerste periode na de geboorte, jezelf soms zelfs beter in balans voelt.

Wanneer je bevallen bent middels een keizersnede, is het advies om eerst fysiek te herstellen voordat je zelf start met dragen. Wacht totdat je jezelf sterk genoeg voelt en bouw het rustig op.

Een draagdoek of draagzak?

Een draagdoek

Je hebt twee verschillende soorten draagdoeken, namelijk een rekbare en een geweven variant. Beide doeken zijn geschikt voor de eerste periode en direct na de geboorte. Een rekbare draagdoek is met name geschikt voor de eerste weken na je bevalling. Dit omdat je kindje (de eerste 3-4 maanden) nog licht en klein is. Je kindje gaat natuurlijk groeien in zowel lengte en gewicht, daarmee wordt het dragen met een rekbare doek vaak zwaarder ervaren in vergelijking met een geweven doek. Tevens kun je met een rekbare draagdoek je kinje niet op je rug dragen.

Een geweven draagdoek is daarmee dus praktisch, want je kunt er langer gebruik van maken. Tevens kun je met een geweven doek je kindje zowel op je buik-, rug- als op je heup dragen. Tijdens je zwangerschap heeft je kindje 24 uur per dag jouw hartslag gehoord en is het omgeven geweest door je baarmoeder. Als je dan bedenkt wat er na de geboorte allemaal veranderd, is het logisch dat pasgeboren kindjes het heerlijk vinden om gedragen te worden. De doek geeft hetzelfde geborgen gevoel en wanneer je je kindje op je buik draagt, zal hij/zij je hartslag horen. Dat maakt dat pasgeborenen het buikdragen vaak het prettigste vinden.

Een draagzak

Het is ook mogelijk om je pasgeboren kindje in een draagzak te dragen. Let er bij het aanschaffen van een draagzak dan wel op of hij geschikt is voor het dragen vanaf de geboorte. Bij sommige draagzakken heb je namelijk nog een extra inlegger nodig om de draagzak daarmee te verkleinen waarna hij geschikt zal zijn voor het dragen vanaf de geboorte. Je hebt draagzakken die je kunt verstellen in de breedte van de zit, deze kun je daarmee langer gebruiken.

We hebben het vaak over een ergonomische draagzak, maar waar hebben we het dan precies over? Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat je kindje in een zogenaamde kikker houding, een hurk houding met de knieën hoger dan het stuitje. Daarnaast is de achterkant van de zak (waar het ruggetje van je pasgeboren spruit tegenaan leunt) zacht en soepel. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke bolling van de rug van je kindje gewaarborgd wordt. Wanneer de rug namelijk hard is, dwingt het je kindje teveel om in een rechte positie te zitten.

Kun je je kindje niet teveel verwennen door hem/haar steeds te dragen?

Veel ouders zijn bang dat ze hun kindje teveel verwennen door vaak te dragen. Een pasgeboren kindje kun je niet teveel dragen! Je kunt je pasgeboren spruit namelijk niet teveel verwennen, te veel liefde bestaat echt niet! Je hoeft daarom niet bang te zijn dat je kindje straks niet meer in zijn/haar eigen bedje wilt slapen wanneer hij/zij vaak bij jou in de doek slaapt.

Ontwikkeling – de wereld steeds een stukje groter zien worden

Je kindje zal allerlei ontwikkelingsfasen doormaken waarbij iedere keer de wereld van je kindje een stukje groter zal worden. De eerste weken na de geboorte is de wereld van je kindje letterlijk slechts 40cm groot. Dat is ongeveer de afstand van jouw borst tot je gezicht en laat dat precies de plek zijn waar jij je kindje draagt in een draagdoek/draagzak. Jij bent de wereld van je kindje en alles daarbuiten, is er voor je kindje nog niet.

Een veilige hechting is de basis voor een goed en gezond leven! Naarmate de wereld van je kindje groeit, zullen er meer prikkels op hem/haar afkomen. Daarmee zal je kindje ook steeds meer op verkenningstocht gaan. Je kindje heeft het echter nodig om ook weer terug te kunnen gaan naar zijn/haar vertrouwde en veilige, relatief kleine wereld. Op die manier leert je kindje via jou de wereld veilig kennen.

Tot welke leeftijd kun je je kindje dragen?

Eigenlijk kun je je kindje zo lang dragen als jij zelf zou willen. Luister hierbij goed naar je eigen gevoel en natuurlijk naar de behoefte van je kindje. Zo heeft een pasgeboren kindje vaak meer behoefte om gedragen te worden in vergelijking met een peuter. Al is het voor een peuter weer heel fijn om gedragen te worden wanneer hij/zij overprikkeld is. Zodra ze dan dichtbij gedragen worden, worden ze vaak automatisch weer rustig.

 

Blogpostfoto: Sue en Larissa Hoogland.