Hoe kies je je geboortepartner?

Een vraag die sommige zwangeren bezighoudt, is de vraag wie er, naast het medisch personeel, bij de bevalling aanwezig gaat zijn. Hier heb je als bevallende vrouw namelijk een keuze in! Als we het over diegene hebben die jou tijdens jouw bevalling gaat ondersteunen, hebben we het vaak over jouw geboortepartner. Dat kan je vriend of vriendin zijn, maar bijvoorbeeld ook je zus, je moeder, een goede vriend of een ander dierbaar persoon.

Veel vrouwen kiezen automatisch voor hun partner. Ze zien het bevallen namelijk als een intiem en persoonlijk proces wat ze graag samen willen doorgaan. Maar wat als je partner alleen al bij de gedachte aan de bevalling of aan bloed wit wegtrekt? En wat als de vader van je kleine spruit niet in beeld is of als je het moederschap in je eentje aangaat? De keuze voor jouw geboortepartner is soms niet zo vanzelfsprekend. 

Wie uit jouw omgeving zal de ideale geboortepartner zijn?

Tijdens je bevalling zorgt het hormoon oxytocine voor krachtige weeën. Oxytocine komt onder andere vrij wanneer je ontspant, geknuffeld wordt door iemand van wie je houdt, lieve woorden hoort, gemasseerd wordt of een lieve glimlach krijgt. De tegenhanger van oxytocine is adrenaline. Adrenaline komt vrij wanneer je gespannen of angstig bent. Hoe meer adrenaline, hoe minder oxytocine en hoe minder effectieve weeën.

Deze informatie kun je al meenemen in de keuze voor je geboortepartner.
Bij wie uit jouw omgeving voel je je het meest op je gemak? Met welke vriend of vriendin kan je heerlijk knuffelen en bij wie kun je helemaal jezelf zijn en alles laten gaan? Letterlijk. Weet dat je tijdens je bevalling gaat boeren, misschien gaat overgeven, windjes gaat laten en bij het persen mogelijk ook ontlasting verliest. Kies iemand bij wie je in al deze situaties geen gêne voelt!

Jouw geboortewensen

Praat van tevoren ook met je omgeving over je wensen rondom je bevalling. Probeer te achterhalen of jouw wensen en ideeën overeenkomen met die van je mogelijke geboortepartners. En sluit dit dan wel aan?

Misschien wilt je moeder er heel graag bij zijn, maar kom je er achter dat haar visie op bevallen, geboortes en omgang met pijn helemaal niet bij die van jou passen. Stel jij voelt je het prettigst bij een thuisbevalling – in bad met hulp van je verloskundige en kraamverzorgster -, en je moeder vindt dat bevallingen thuishoren in een ziekenhuisbed met een ruggenprik, dan zijn jullie waarschijnlijk niet de ideale bevalmatch. Als jij en je moeder zulke andere ideeën hebben over bevallen, kun je je namelijk voorstellen dat het moeilijker is voor haar om jou te coachen en het vertrouwen te geven dat jij dit kan en deze klus gaat klaren in een bevalbad zonder medische toeters en bellen. Ook kun jij haar onzekerheden of angsten betreffende het thuisbevallen overnemen waardoor je gespannen raakt en je je eigen proces mogelijk in de weg gaat zitten. 

Bedenkt dus goed met wie in jouw omgeving je écht op één lijn ligt. Welke persoon kan jou bekrachtigen om op die manier te bevallen zoals jij dat wenst?

Bedenk ook wie jou het beste kan motiveren en wat jij zelf nodig hebt in begeleiding. Voor de ene bevallende vrouw zijn dat lieve complimenteuze woorden en een aai over de bol. De ander krijgt bij de gedachte al kromme tenen en kiest liever voor iemand die haar als een voetbalcoach tot het uiterste weet te drijven. De behoefte in manier van coaching is voor elke bevallende vrouw anders. Ga bij jezelf na hoe jij graag wordt gecoacht en ga vervolgens na wie jou dit het beste kan geven.

Een +1 bij je bevalling

Wil je naast je partner nog iemand bij je bevalling hebben? Misschien omdat je partner niet zo een kei is bij medische zaken en hij of zij ook wat extra steun kan gebruiken? Bedenk dan samen bij wie uit jullie omgeving jullie je beiden op je gemak voelen. Dat jij als bevallende vrouw je op je gemak moet voelen is wel duidelijk, maar ook voor je partner is het belangrijk dat hij /zij zichzelf kan blijven en onzekerheden en emoties kan blijven uiten.

Bespreek deze wens ook met jullie zorgverlener, normaal gesproken is het namelijk geen probleem, maar vanwege Covid gelden er soms beperkingen in het aantal mensen die aanwezig mogen zijn bij jouw bevalling. 

Ook is het goed om van te voren goed door te spreken dat het kan voorkomen dat je deze +1 uiteindelijk niet belt. Bijvoorbeeld wanneer je bevalling erg snel gaat en je er daardoor totaal niet meer over nagedacht hebt of wanneer het tijdens je bevalling ineens niet meer zo prettig voelt. Bespreek dit scenario duidelijk met elkaar. Waarom? Om teleurstellingen en vervelende situaties te voorkomen!

Samen voorbereid op de bevalling

Ben je er eenmaal uit wie jou bij gaat staan tijdens de bevalling? Bereid je dan samen voor!

Volg bijvoorbeeld een bevalcursus zodat jullie beide weten wat jullie kunnen verwachten en jullie vervolgens voor minder verrassingen komen te staan. In onze cursussen vormt de rol van jouw (geboorte)parter de rode draad door heel het verhaal. Jullie krijgen veel handige tips en tricks in hoe hij of zij jou fysiek en mentaal kan ondersteunen. Onze ervaring is dat (beval)partners zich na de cursus bekrachtigd voelen en naar de bevalling toe leven met een gevoel van ‘ kom maar op!’. En dat is zó terecht, want van iedereen bij jou in huis of in die verloskamer, kent hij of zij jou namelijk het beste. Het is jouw vertrouwenspersoon. Hierom is een fijne geboortepartner van onschatbare waarde!

Pershoudingen - Naomi Vonk fotografie
Wie ondersteunt jou tijdens je bevalling? - Naomi Vonk

Blogpostfoto’s: Naomi Vonk fotografie