Onze visie

Bevalwijzer is in 2011 opgericht door Bregje Peys (verloskundige, communicatiewetenschapper, trainer én moeder van 3 kids van 10, 6 en 5 jaar):

Ik ben jaren werkzaam geweest in de media, marketing en communicatie en ben in 2e instantie pas verloskunde gaan studeren. Vanuit de combinatie van kennis, vaardigheden en ervaring uit die verschillende vakgebieden heb ik de verschillende Bevalwijzer cursussen samengesteld. Want ik vind dat dat veel beter kan (én moet) dan de conventionele zwangerschapscursussen die alleen op het lichamelijke aspect ingaan.

In de praktijk als verloskundige merkte ik bovendien dat veel zwangeren eigenlijk nog méér zouden willen weten over de zwangerschap en bevalling. Of na de bevalling teleurgesteld vroegen: ‘Waaaarom heeft niemand me dit verteld?’ Natuurlijk zijn er al super veel cursussen en internet en boeken vol met info… maar hoe weet je wat je niet weet en hoe weet je wat waar is? Ik ben ervan overtuigd dat een zwangere het meest heeft aan DE expert op het gebied van bevallen: de verloskundige!

De behoefte aan objectieve, professionele informatie ter voorbereiding op de bevalling en kraamtijd neem ik heel serieus; het betekende het begin van Bevalwijzer. Inmiddels doe ik het niet meer alleen; in A’dam zijn we met een cluppie van 3 verloskundigen en sinds 2015 zit Bevalwijzer ook in ’t Gooi. Daarnaast is Bevalwijzer in 2017 ook uitgebreid naar Noord-Kennemerland!! Allemaal werken we vanuit dezelfde passie en visie! Lees erover, hieronder:

IMG_8990
IMG_8990

Belang van een positieve ‘bevalervaring’

Een bevalling is een ingrijpende ervaring in je leven, en je gevoel daarover neem je de rest van je leven mee. Als je tevreden terug kan kijken op je bevalling en de rol die die je daarbij gespeeld hebt, ervaar je een gevoel van ‘empowerment’. Een positieve bevalervaring geeft je meer eigenwaarde, trots en zelfvertrouwen én het beïnvloedt je keuze voor een eventueel volgend kind.

Knowledge is power

Bij veel zwangerschapscursussen ligt de nadruk echter op het lichamelijke aspect van de bevalling (adem-, en perstechnieken, houdingen) en niet op het mentale aspect van de bevalling (wat zijn je verwachtingen, hoe ga je met pijn om, hoe kun je jezelf motiveren?). Dat lijkt dus een gemiste kans. Want hoe realistischer je voorstelling over de bevalling is, hoe groter de kans is dat je er achteraf een goed gevoel over zal hebben. De sleutel ligt dus in informatie: informatie kan je kennis en inzicht vergroten en daardoor realistische verwachtingen scheppen. Dit vergroot je gevoel van controle over de bevalling en je eigen situatie.

Letterlijk in verwachtingboek

Uit onderzoek* blijkt dat deze bevalervaring grotendeels bepaald wordt door de verwachtingen die je van tevoren hebt over je bevalling. Hoe zie je je bevalling voor je, en is dit een realistisch beeld? Hoe meer je bevalling lijkt op wat je er van tevoren bij had voorgesteld, hoe positiever je achteraf bent over je bevalling. Het is dus belangrijk dat je verwachtingen gebaseerd zijn op de juiste informatie en ideeën!

Mentale voorbereiding

We wensen natuurlijk iedere zwangere een positief gevoel over haar bevalling. Daarom zijn de Bevalwijzer cursussen dan ook gericht op informatie en inzicht, gegeven in een ontspannen setting. Het zogenoemde puffen heb je zo geleerd; het is juist de informatie over de bevalling & het inzicht in jezelf die de kans op een tegenvallende ervaring kunnen verkleinen én je mentale (veer)kracht tijdens je bevalling kunnen opleveren.

 

Schrijf-je-in

 

 

 

 

*Boer, de J., Zeeman, K (2008). Prenatale Verloskundige Begeleiding. Aanbevelingen voor ondersteuning, interactie en voorlichting. KNOV-standaard. Utrecht: KNOV.
*P. Et al (2004). Factors related to childbirth satisfaction. Journal of Advanced nursing; Vol(46)2, 212-219. Hauck,Y. Et al (2007). The influence of childbirth expectations on Western Australian women’s perpections of their birth experience. Midwivery; Vol 23, 235-247.
*Rijnders, M. et al. (2008). Perinatal factors related to negative or positive recall of birth experience in women 3 years postpartum in te Netherlands. Birth 35:2 June 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *